Brouwer in de greep van de kracht van het water

'Ik ga ook illegaal varen.' Zeilster Carolijn Brouwer is boos. 'Iedereen is aan het pompen met de zeilen en de organisatie let niet op....

Van onze verslaggever Roelf Ridderikhoff

En dat kan in de ogen van de gelouterde meervoudig wereldkampioene natuurlijk niet. De uitdrukking op haar bruinverbrande gezicht is oprecht verontwaardigd, maar even later haalt ze de schouders op, schudt met haar blonde krullenkop en zet zich er gul lachend overheen.

Brouwer is terug in haar vertrouwde Europe op de jaarlijkse Spa-regatta na haar bloedstollende avonturen in de Volvo Ocean Race. Zo'n zevende plaats in de zesde race is haar minste resultaat na twee dagen in Medemblik, maar dat is niet relevant. Met nog drie dagen voor de boeg, heeft ze eigenlijk alleen iets van de Finse Sari Multala te duchten. En ze heeft nog twee jaar de tijd voor de Olympische Spelen.

'Ik ben er twee jaar uit geweest en moet de achterstand inlopen. Dat is behoorlijk zwaar. Maar ik kan het niet meer laten ook op jachten te varen.'

Kennelijk heeft de zuidelijke oceaan een onuitwisbare indruk op haar gemaakt. 'Ik begrijp nu waarom Roy Heiner zo bezorgd was. Vooral de tweede etappe van Auckland naar Rio was door al dat ijs gevaarlijk. Zelfs mannen als Grant Dalton en Ross Field, die toch al vijf of zes keer rond de wereld zijn geweest, waren bang.

'Ik heb versteld gestaan van de kracht van het water. Soms word je van voor naar achter gespoeld. Het mooiste is aan het stuurwiel te staan met de grote spi op en met 28 knopen van de golven afdenderen.'

Dan is het natuurlijk wel weer even wennen in zo'n notedopje op het IJsselmeer. 'De Europe is ook een boot waarop je afhankelijk bent van water en wind. Alleen doe je daarin alles op gevoel. Alles gebeurt heel snel. Op die grote boten moet je voortdurend anticiperen, nadenken over wat je gaat doen. Dat is een hele omschakeling.'

Aan gretigheid heeft ze echter niets verloren. Dat bleek al bij de eerste race waar ze te vroeg startte, maar vervolgens drie tweede plaatsen op rij behaalde. Klasse verloochent zich niet.

Daarover beschikken er meer in Medemblik. De oude rotten Marc Neeleman en Jos Schrier scoorden donderdag als vanouds weer een 'eentje' in de Star. Jammer dat de humorvolle Schrier er mee ophoudt, wat nog niet geldt voor Neeleman die met Peter van Niekerk - nu nog verwikkeld in de voorbereiding van de America's Cup - naar Athene hoopt te gaan. Dat zal niet alleen afhangen van de vraag of Neeleman nog een sponsor kan vinden, maar ook van zijn grote concurrent en ook al meervoudig wereldkampioen Serge Kats en diens bemanning Jean Pierre Martens.

Spannend is ook de onderlinge strijd tussen twee Nederlandse boten in de Tornado. Mitch Booth/Herbert Dercksen en Sven Karsenberg/Mischa Heemskerk, die twee weken geleden op het EK in het Portuges Vilamoura beslag legden op zilver en brons.

Hetzelfde geldt in de olympische Yngling-klasse, waar de ploegen van Annelies Thies en Janneke Hin elkaar de nationale hegemonie betwisten, evenals Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse en de talenten Marcelien de Koning/ Lobke Berkhout in de 470.

Meer over