Brood mee zonder beestenbeleg

We weten niet goed wat dieren bezielt. Of ze kunnen denken, lachen en een bergwandeling leuker vinden dan zwemmen. Kunnen vogels plezier maken?...

Veel moeilijker is het om bij vissen iets waar te nemen van wat wij mensen gevoelens noemen. In een reclamefoldertje voor eko-kweekzalm staat dat de zalmen van pret boven het water uitspringen. Dus gelukkige zalmen in biologische gevangenschap? Hier is de wens de moeder van de oplichter.

Niemand weet waarom een zalm boven water uitspringt. Het kan ook zijn met de gloeiende pest in zijn lijf. Het is voor burgers lastig om zich met veehouders te bemoeien en voor hun dieren het paradijs af te dwingen. Omdat we niet zo goed weten wat dieren goed doet. De loodsen vol scharrelkippen bijvoorbeeld, duizenden bij elkaar, zijn een geweldige vergissing.

De kippen hebben er geen leven, in het stof en hun eigen pislucht. We dachten dat scharrel beter was dan batterij, maar de kip kwam van de drup in de regen. Hoe het wel moet, laat zich alleen raden.

Wat we vanaf vandaag, Werelddierendag, kunnen doen, is met onmiddellijke ingang stoppen met foute vleeswaren en vuile eieren.

Laat de cervelaat maar liggen in de kantine. Alle vleeswaren zijn fout als er niet nauwkeurig en goed te controleren op de verpakking uitgelegd wordt waarom ze wél deugen. Koop ook alleen nog onvervalste eko-eieren en eieren van het type gras-ei.

Wij, consumenten, zijn de baas, want wij hebben de huishoudportemonnee. Maar we beseffen te weinig wat we (samen met Duitse consumenten die nog het meeste uit onze bio-industrie eten) daarmee kunnen doen. We zijn oppermachtig, maar we doen niks. Lui, onverschillig en fout in de oorlog eten we vlees van dieren die het heel beroerd hadden. Zou het waar zijn van de hel dan kwamen wij erin, omdat we schuld hebben aan de ellendige omstandigheden waarin landbouwhuisdieren op aarde worden gehouden.

Voor onderweg naar de winkel om daar demonstratief geen vlees te kopen, een wonderschone boterham.

Doe in een koekenpan tomatenpuree. Spreid het spul uit en laat het op laag vuur indikken. Wrijf verse basilicum tot pulp en doe het door de tomatenpuree. Voeg wat zout toe. Schep de pan schoon leeg met een houten spatel. De warme puree even bewaren. Een scheut olijfolie in de koekenpan, vlam wat hoger, een bruine boterham aan twee kanten bakken en daarna direct aan twee kanten insmeren met de puree. De boterham verpakken tussen twee witte boterhammen en het stapeltje brood tussen twee planken en een gewicht een beetje pletten. Er gebeurt iets met je na een hap.

Meer over