Brood, brieven en een vis

De stroom e-mails en brieven over karnemelkbrood lijkt niet te stuiten. We schreven twee keer over dit makkelijke brood dat gemaakt wordt van meel,karnemelk, zout en dubbelkoolzure soda....

Over de hoeveelheid natriumbicarbonaat, ofwel zuiveringszout, ofwel dubbelkoolzure soda wordt heel verschillend gedacht. Er zijn broodbakkers en -baksters die eigen varianten maken en die graag doorgeven. De een doet een eetlepel komijn door een kilo bloem, de ander een schepje suiker. Er kunnen fijngehakte gedroogde tomaten door het deeg. Basilicum kan ook en olijvenhaksel.

Wie een karnemelkbroodwebsite begint kan rekenen op honderden lezers. Dat durven we te voorspellen, nu we zien wat twee stukjes in de krant al aanrichten.

Een heel andere brief complimenteert ons met de Volkskeuken. Schrijfster heeft er reuze plezier om. 'Ondanks dat ik niet van vis houd.' Ligt het accent zo vaak op vis? We zijn gaan tellen en zien dat zoete en andere damesgerechten de vis naar de kroon steken. De brief doet ons aan stokvis denken. Heerlijke klassieke stokvisschotels zijn er, met aardappelen, uien en rijst. We schreven er over en kregen brieven van oudere lezers die nog nagruwden van de lucht die ze zich herinnerden. Stokvis stinkt. We kochten een hele stokvis voor een schrikbarend hoog bedrag en zetten hem in de week. Want we aten wel stokvisgerechten, maar realiseerden ons dat die door anderen waren bereid.

Hoe doen die dat zonder hinderwetvergunning?

Een droge stokvis heeft een vriendelijk visluchtje. De eerste dagen dat de vis in water stond te weken, dat elke dag ververst werd, bleef dat luchtje. Niet onaangenaam hoewel daar in huis ook andere opvattingen over waren. Na een week was het gewicht van de vis verdubbeld.We stoofden hem in z'n geheel in een langwerpige pan. Toen moesten we halsoverkop een tent opzetten op het grasveld want in huis was het niet meer te harden. Een collectant aan de deur viel bijkans flauw. Schrijver dezes offerde zich op en plukte de vis uiteen. Prachtige vlokken vis kwamen er af. Maar ze leken bij het toebereiden van een stokvisschoteltje steeds sterker te gaan ruiken. Er was moed voor nodig om er van te proeven. Stokvis komt uit Noorwegen. In Nederland is een bureautje dat informatie geeft over Noorse vis. Het bureautje: stokvis kan men ook als voorbewerkt halfproduct uit de diepvries kopen. Een gouden tip.

Meer over