Broken Arrow, Brussels by Night, Holy Motors

De interessantste programma's dit weekend.

Broken Arrow Beeld 20th Century Fox
Broken ArrowBeeld 20th Century Fox

Broken arrow

(John Woo, 1996) Zaterdag, RTL 5, 21.50

De actiefilms van regisseur John Woo hebben vaak twee helden die een symbiotische eenheid vormen. De gangster en de politieman in zijn klassieker The Killer (1989); twee soldaten die worden gedwongen tot samenwerking in Windtalkers (2002). Zijn tweede Amerikaanse productie draait om twee piloten van een Stealth-bommenwerper (Christian Slater en John Travolta). Ze beginnen de film als vrienden die sparren in een boksring, maar wanneer een van hen besluit een atoombom te stelen, gaat het duo een fraai vormgegeven strijd op leven en dood aan.

Brussels by Night (Marc Didden, 1983)

Zaterdag, Canvas, 23.40 uur

Een moordenaar, een tram-machinist en een bardame, verloren in de grote stad: antihelden in het Brusselse avondleven zijn ze, in een donker gestemd drama met oog voor het absurde en het magische. De in België als klassieker geldende film ontleent zijn titel aan een lied uit 1979 van Raymond van het Groenewoud, die ook de rest van de soundtrack voor zijn rekening nam.

Holy Motors

(Leos Carax, 2012) Zaterdag, NPO 2, 00.30 uur

Een elfdubbelleven is het bestaan van monsieur Oscar (Denis Lavant). Op een doorsnee werkdag klimt hij als bankier in zijn mega-limousine, om bijvoorbeeld als bedelares, kannibaal of huurmoordenaar tevoorschijn te komen. Wie Oscar 'eigenlijk' is, of waarom hij zijn verkleedkunsten uitvoert, wordt steeds irrelevanter.

The Hunchback of Notre Dame

(William Dieterle, 1939) Zondag, Eén, 13.55 uur

Charles Laughton blinkt uit als de gebochelde Quasimodo, die zigeunerin Maureen O'Hara wil redden van de strop. 'I'm about as shapeless as the Man in the moon!', zegt Quasimodo, en nog meer van zulke prachtig uitgesproken klassiekers. Een van de vele verfilmingen van Victor Hugo's roman en eentje die regelmatig behoorlijk afwijkt van het origineel. William Dieterle draaide de peperdure en zeer succesvolle productie in expressionistische stijl, met dreigende schaduwen en imposante decors.

undefined

Deadfall

(Stefan Ruzowitzky, 2012) Zondag, Fox, 22.00 uur

De paden van oud-bokser Jay, net vrij uit de gevangenis, en overvallers Addison en Liza kruisen elkaar in de besneeuwde bossen van Noord-Amerika. Dat levert een rommelig vertelde film zonder sterk fundament op, maar het is wel knap hoe regisseur Ruzowitzky (Die Fälscher) speelt met de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad. Zo heeft de meest harteloze moordenaar een even liefhebbende als medeplichtige zus.

undefined

Meer over