NieuwsAanslag Manchester

Broer aanslagpleger stadion Manchester uitgeleverd aan Groot-Brittannië

Libië heeft woensdag een man uitgeleverd die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op een stadion in Manchester na een concert van zangeres Ariana Grande. Daarbij kwamen in mei 2017 22 mensen om het leven. De Britse autoriteiten meldden dat Hashem Abedi is gearresteerd op een vliegveld in Londen. Hashem is de broer van Salman Abedi, die zichzelf opblies bij het stadion.

Hashem Abedi, hier op een foto van de Libische autoriteiten, werd kort na de aanslag in 2017 in Libië aangehouden. Woensdag werd hij uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Beeld AFP
Hashem Abedi, hier op een foto van de Libische autoriteiten, werd kort na de aanslag in 2017 in Libië aangehouden. Woensdag werd hij uitgeleverd aan Groot-Brittannië.Beeld AFP

De 22-jarige Hashem wordt in Groot-Brittannië aangeklaagd voor de moord op 22 personen, poging tot moord op anderen en samenzwering om een explosie te veroorzaken met het doel levens in gevaar te brengen. Bij de aanslag na het concert van zangers Ariana Grande vielen honderden gewonden, van wie 122 in een ziekenhuis behandeld moesten worden. Sommigen hielden er ernstig letsel aan over.

Premier Theresa May noemde de aanhouding van Hashem Abedi ‘een belangrijk moment in het onderzoek’. Ze sprak ook over een welkome stap voor de dierbaren van de slachtoffers. Nabestaanden werden door de politie voorafgaand aan de arrestatie geïnformeerd.

Hashem Abedi heeft tegen de Libische autoriteiten gezegd dat hij en zijn oudere broer aangesloten waren bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) en dat hij wist van de voorgenomen zelfmoordaanslag. De regering in Tripoli had de Britten eerder al toegezegd de jongere broer te zullen uitleveren, maar door de chaos en anarchie in het land is het er nu pas van gekomen. De regering zoekt momenteel steun vanuit het Westen omdat ze belaagd wordt door troepen van een opstandige generaal, Khalifa Haftar.

De aanslag van mei 2017 shockeerde het Britse volk, temeer omdat er veel jongeren om het leven kwamen. Koningin Elizabeth bezocht gewonden enkele dagen na het drama. Zangeres Grande keerde later terug naar Manchester voor een emotioneel concert dat was opgedragen aan de slachtoffers.

Meer over