Broedertwist in al z’n hevigheid

Bram en Gijs Ronnes..

Van onze verslaggever Mark Misérus

scheveningen Bram Ronnes spreekt van een unieke situatie. ‘In welke sport zie je dat twee broers om één plaats voor de Olympische Spelen strijden?’

Als Ronnes vertelt dat hij beachvolleyballer is van beroep, volgt meestal het antwoord: ‘Ronnes? Dat zijn toch die broers?’ Dat er van hecht broederschap al enige tijd geen sprake meer is, laat hij meestal achterwege.

De 29-jarige Bram en de één jaar oudere Gijs zijn zich ervan bewust dat hun broedertwist pers en publiek heeft wakker geschud. Gijs: ‘Dat wilden we ook allemaal, want deze sport heeft aandacht nodig. Dat doen vooral Nummerdor en Schuil met hun prestaties.’ En de Utrechtse broers dus, met de olympische tweestrijd die ze verder dan ooit uit elkaar heeft gedreven.

Gijs: ‘We waren goede vrienden, dat zijn we nog steeds. En weten allebei dat we de banden nodig weer moeten aanhalen. Tot duidelijk is wie naar Peking gaat, is er een oorlogje aan de gang.’

Bram: ‘Het was onvermijdelijk dat het zo zou lopen. Het is allemaal gebeurd in het proces naar de Spelen. Daarbij hoort ook het omgaan met goede resultaten en teleurstellingen.’

Wordt Bram door Gijs gebeld na een overwinning? ‘Zeker niet. Dat doe ik eerder bij hem. Zo is zijn karakter ook. Ik kan me ook wel voorstellen dat het niet makkelijk is. Hij is de oudere broer die al langer bezig is de Spelen te bereiken. En dan komen wij voorbij vliegen.’

Gijs beaamt: ‘Ik ga hem echt niet feliciteren als hij het goed heeft gedaan. Natuurlijk baal ik daarvan. Bram heeft ook gezegd: ‘Voor mij is het makkelijk praten, want het gaat goed. Dus is het makkelijk je op te zoeken.’ Ik had ook niet verwacht dat zij zo goed zouden zijn. Vorig seizoen hadden ze het veel moeilijker.’

Het gesprek in Zagreb eind vorige maand heeft hen niettemin goed gedaan. Bram: ‘Het was voor het eerst een goed 1 op 1 gesprek. Het voelde als vanouds, we hadden weer tijd voor elkaar. We bleken het familiegevoel onbewust te hebben weggestopt.’

‘Het is nuttig geweest’, noemt ook Gijs de avond. Tot een confrontatie aan het net was het ook in Kroatië niet gekomen, daarvoor werd Bram met zijn strandmaat Emiel Boersma een ronde te vroeg uitgeschakeld.

Het aantal ontmoetingen is beperkt. De wedstrijdprogramma’s lopen meer en meer uiteen, nu Bram door zijn gegroeide voorsprong op Gijs toernooien kan overslaan. Doorat ze ook niet samen trainen, zijn ze elkaar in september voor het laatst tegengekomen bij de seizoensafsluiter in Brazilië waaraan Bram alsnog met Boersma besloot mee te doen. Hij zette zijn broer met 2-0 in sets te kijk in een van de voorronden.

‘We staan toch wel een stukje achter’, schetst Gijs met gevoel voor eufemisme de verschillen op de olympische ranglijst. In Peking mogen 24 koppels meedoen, met een maximum van twee per land.

De strijd is flink in het voordeel van Bram, die als 17de op de geschoonde ranking 390 punten voorligt op zijn broer en daardoor voorlopig met Boersma het tweede Nederlandse team naast medaillekandidaten Nummerdor en Schuil zal vormen.

De achterliggers zijn alleen gebaat bij de eindwinst in een World Tour of twee vijfde plaatsen in de mondiale toptoernooien. Er wordt niet op gerekend, met de resultaten tot dusver in het achterhoofd. ‘Als zij zich ook nog eens verbeteren, is het voorbij’, zegt Gijs.

Ook de beleidsbepalers bij de bond rekenen op Ronnes en Boersma als tweede afvaardiging naar China. Kort voor de Dutch Masters liet bondscoach Goedkoop zich ontvallen dat ‘ze eerst nog een gevecht te winnen hebben met Jochem en Gijs’.

Goedkoop bezwoer dat van bevooroordeling geen sprake is, hoewel de bond graag in Peking zou pronken met Ronnes en Boersma, die vanaf de oprichting deel uit maken van Beach Team Holland. Ronnes en De Gruijter lieten de hulp van het bondsmodel links liggen en kozen voor eigen kracht.

Brams vijfde plaats bij de Dutch Masters in Scheveningen en de 13de plaats van Gijs bij de veel sterker bezette World Tour in Barcelona brachten geen veranderingen in de onderlinge verhoudingen.

Terwijl Bram thuis zat – er werd na de Masters voor een korte rustpauze gekozen – kreeg Gijs het bij de World Tour in het Poolse Stare Jablonki met moeite voor elkaar zijn jongste broer enigszins te naderen. De voorlopige winnaar van de broederstrijd had echter niet in grote spanning voor het tv-toestel gezeten. ‘Maar ik hoop wel dat hierbij blijft’, zei hij vrijdagmiddag.

Meer over