Column

Britten zijn beter in humor en taart bakken

Beeld Thinkstock

Ik heb een nieuwe manier van tv-kijken ontdekt - en van gelukkig zijn in het algemeen - en dat is dus dit: naar The Great British Bake Off kijken terwijl er een cake in de oven staat. U kunt het vanavond meteen uitproberen. U heeft er alleen maar een tv en wat boter, meel en suiker voor nodig. En drie grote eieren.

Geur-tv op zijn allerbest. Ik raad hierbij ook geheel onvrijblijvend het cakerecept van de vorige ex-schoonmoeder van Nigella Lawson aan.

Voor de enkeling die nog niet weet dat je de regenachtige avondjes van augustus alleen maar kunt doorkomen door al cake ruikend en vervolgens ook etend naar The Great British Bake Off te kijken, zal ik uitleggen wat voor programma het is. TGBBO - die afkorting bekt heel lekker met cake in je mond - is hetzelfde als Heel Holland Bakt, maar dan in de setting van een land dat leeft voor taarten, koek en cakes. Dus beter.

Sorry Martine, sorry Janny. Britten zijn gewoon beter in sommige dingen: humor, tv-programma's maken en taart bakken. En in de Bake Off is dat allemaal samengebald.

We zijn inmiddels bij seizoen 6 van het bakken aanbeland en de kandidaten hebben dus enige voorkennis. Net als bij Wie is de Mol?, waar kandidaten in de beginjaren nog dachten dat de mol degene was die zijn enkel verstuikte bij de opdracht waarin ze geld moesten winnen door al hangend aan een gong in een Chinese tempel een cryptogram uit een oude Denksport op te lossen (nee, dat is juist niet de mol, dat is dan een kandidaat die doet alsóf), weten de bakkers inmiddels ook al heel veel. Dat jurylid Mary Berry heel erg houdt van koekjes die allemaal precies even groot zijn. Dat jurylid Paul Hollywood een sadist is die, ook niet onbelangrijk, niet houdt van vochtigheid in het binnenste van een madeiracake. Ze weten ook dat Mary te fel gekleurd glazuur niet kan waarderen en dat Paul soms erg verwarrende dingen zegt tijdens het jureren: 'I don't like them...' - de kandidate met de traditionele Litouwse hüttenkäsekoekjes begint zichtbaar te trillen - 'I love them!'

Je trilt dan mee. Terwijl je cake in je mond propt. Een heerlijke staat van zijn.

En je gaat echt over tot hard trillen en al cake spuwend 'Nee! Och nee!' roepen als de zorgvuldig opgebouwde schwarzwalderkirschtaart van kandidaat Dorret ineens hopeloos smelt en overvloeit (hier bestaan professionele termen voor, en die ken ik niet) en zij zich met een onduidelijke berg chocolade bij de jury moet melden.

'It's just cake', zegt de presentatrice terwijl ze Dorret naar de jurytafel leidt, 'it's just cake'.

Maar it's helemaal niet just cake, dat weten we allemaal.

Meer over