Britten willen geen moderne Venus

De Britten voelen zich bijna geoctrineerd met moderne en eigentijdse kunst. Na de opening van de Tate Modern in 2000, de Saatchi Gallery vorig jaar en een hele reeks van galeriemet moderne en vaak controversi kunst - van de White Cube tot de Whitechapel - zal ook de belangrijkste publieke...

Kunstenaar is de beeldhouwer Marc Quinn die de Britten vooral kennen van het in de Saatchi geoseerde zelfportret, gemaakt van bijna vijf liter van zijn eigen bloed. Het 225 duizend euro kostende beeld, dat op Trafalgar Square zal komen, moet het alleenstaande moederschap, het accepteren van de handicap en de schoonheid van het vrouwelijke lichaam uitdrukken.

De artieste Alison Lapper - zelf geboren zonder armen - heeft naakt geposeerd voor het beeld dat door haar wordt gezien als een eigentijdse versie van de Venus van Milo. Niet iedereen in Londen staat te juichen om de nieuwe aanwinst, waarop admiraal Nelson van zijn eigen hoge sokkel zal moeten neerkijken. Traditionalisten vinden het niet passen in het historische karakter van Trafalgar Square. In de andere hoeken van het plein staan beelden van koning George IV en de generaals Henry Havelock en George Napier.

De krant Daily Mail eiste deze week dat de plek zal worden opgevuld door een ander historisch figuur, bijvoorbeeld de twee jaar geleden overleden koningin-moeder. Hoofdredacteur David Lee van het kunsttijdschrift The Jackclaw noemde het beeld de plek 'onwaardig'.

Quinns beeld is gekozen uit een voorlopige selectie van zes eigentijdse kunstwerken. Volgens een enqu in de krant Evening Standard had het publiek de voorkeur voor het beeld van vredesdemonstranten van de Nigeriaans-Britse kunstenaar Sokari Douglas Camp. Dit beeld No-O War-r zou beter op deze plek hebben gepast.

Documentairemaker Jack Pizzey heeft zelfs een internationale actie ontketend om alsnog dit beeld op Trafalgar te laten verrijzen. 'Hebben Tate-directeur Nicholas Serota en het moderne kunst-establishment inmiddels niet genoeg vitrines om hun werk uit te stallen? Sokari's ontwerp is het mooiste en meest emotionele beeld van deze tijd over mensen die vrede willen.'

Het beeld van Quinn zal niet definitief de sokkel bezet houden. Na achttien maanden zal het worden vervangen door een werk van de Duitse kunstenaar Thomas Schutte, getiteld Vogelhotel.

Meer over