Weblog

Britten 'te netjes' om thuisvoordeel Spelen uit te buiten

De Britten zijn in aanloop naar de Olympische Spelen meesters in 'fairplay'. Zo geven de organisatoren zonder morren hun thuisvoordeel op aan het buitenland, constateert Patrick van IJzendoorn. Hij volgt de ontwikkelingen rondom de Spelen in Londen als correspondent voor De Volkskrant nauwgezet.

Patrick van IJzendoorn
Het Olympick Park in Londen vanuit de lucht bezien. Beeld afp
Het Olympick Park in Londen vanuit de lucht bezien.Beeld afp

Als fair play een Olympisch onderdeel zou zijn, dan hadden de Britten nog voor het begin van de Spelen een gouden medaille kunnen incasseren. In de aanloop naar Londen 2012 verbazen andere landen, waaronder Nederland, zich over het gemak waarmee het gastland haar thuisvoordeel weggeeft.

Het uitbuiten van het thuisvoordeel is een sport op zich. In het cricket, bijvoorbeeld, is het gebruikelijk dat een gastland het gras in haar stadions op zo'n manier inzaait, besproeit en maait dat het in het voordeel werkt van haar eigen werpers. Het manipuleren van het veld is eveneens populair in de voetbalwereld. Zo blijven grasmaaiers wekenlang ongebruikt als Barcelona op bezoek komt. Als trainer van Ajax liet Johan Cruijff het brede veld van De Meer zo kort mogelijk knippen, terwijl de watersproeiers het lekker snel maakten.

Van dit alles zal deze zomer geen sprake zijn. Het Olympische organisatiecomite gelooft dermate heilig in onpartijdigheid, dat het Britse team boos naar The Times is gestapt om gewag te maken van deze praktijken. Neem de fietscrossers. De Britse toppers Shanaze Reade en Liam Phillips zouden oefenen op een nieuw circuit in Manchester. Echter, tot hun schrik hoorden ze dat de Nederlanders en Amerikanen via rap zakendoen met Elite Trax Olympische replica's hadden laten bouwen in respectievelijk. Papendal en Chula Vista, zelfs nog voordat het echte Londense circuit was aangelegd.

De Britse BMX'ers vroegen onmiddellijk of ze mochten trainen op het inmiddels afgekomen Olympische circuit, maar het antwoord was 'No'. Zodoende gaan Reade en Phillips nu een trainingskamp beleggen in... Papendal.

Bij een ander fietsonderdeel, de tijdrit, bleken de Britten eveneens te zijn afgetroefd. De Zwitserse topfavoriet Fabian Cancellara bleek het beste hotel in de buurt van het parcours te hebben geboekt, nog voordat de Britse wielerbond überhaupt wist waar het onderdeel precies zou worden gehouden.

Buitengewoon netjes
Ook op het water zijn de Britten buitengewoon netjes. In Eton Dorney hadden de Britse roeiers een watertaxi van het hotel naar een speciaal aanmeerplek nabij het startpunt geregeld, zodat men het reizen via drukke wegen kon vermijden. Een buitenlands team hoorde dit en diende een klacht in bij het organisatiecomité. In plaats deze klacht lachend af te wijzen, gaven de organisatoren de klager gelijk. De Britten moeten nu zeventig meter van het startpunt aan land gaan, op de plek waarop ook de andere deelnemers met een watertaxi arriveren.

Aan de zuidkust, waar zal worden gezeild, hadden de Britten gehoopt op een exclusief gebruik van de faciliteiten van de Weymouth and Portland National Sailing Academy. Deze commerciële organisatie zag haar kans schoon om extra geld te verdienen door ook de Amerikaanse en Nederlandse ploegen onderdak te bieden.

'We voelen ons hier als een vis in het water,' zei de Nederlandse hoofdcoach Ian Ainslie tegen The Times, 'het voelt niet buitenlands aan. We hebben absoluut geen nadeel. De gastheren hadden het ons veel moeilijker kunnen maken.'

Patrick van IJzendoorn is correspondent voor de Volkskrant in Londen.

Meer over