Britten spioneerden ook voor de Stasi

Groot-Brittannië is nog maar amper bekomen van de schrik die een 87-jarige overgrootmoeder en voormalig KGB-spion vorige week veroorzaakte, of een nieuw spionageschandaal diende zich dit weekeinde alweer aan: behalve de KGB blijkt ook de Oost-Duitse Stasi zeer aanwezig te zijn geweest in Engeland....

De BBC onthulde zondagavond de naam van Robin Pearson, een hoogleraar economie aan de Universiteit van Hull, als een jarenlange Stasi-informant. Pearson, nu 44, gaf van 1977 tot 1989 informatie door over collega-academici, onder wie Sygmunt Baumann, een naar Groot-Brittannië uitgeweken sympathisant van de Poolse democratiseringsbeweging Solidariteit.

De Sunday Telegraph bracht zondag de naam van Victor Allen naar buiten, een inmiddels 77-jarige voormalige hoogleraar economie. Allen speelde in de jaren tachtig een vooraanstaande rol in de CND, de massa-organisatie die nucleaire ontwapening voorstond.

The Independent on Sunday onthulde de naam van Gwyneth Edwards, hoogleraar aan de Universiteit van Loughborough. Zij zou de Stasi onder meer op de hoogte hebben gehouden van de meningen van bezoekende Oost-Duitse academici over de communistische heilstaat.

Allen heeft toegegeven informatie over de CND te hebben doorgespeeld naar toenmalig Oost-Berlijn. Volgens hem overtrad hij daarmee geen morele of legale wetten. 'Ik behoorde immers tot de pro-Sovjet-Unie, de pro-Oost-Duitse factie van de organisatie. Ik schaam me niet.'

Volgens Stasi-documenten werd Allen gezien als een 'invloedrijke agent', die nuttige informatie kon verschaffen over de Britse politiek en die voor de Sovjet-Unie welgevallig beleid kon promoten. Dat gold ook voor Dick Clements, van 1961 tot 1982 hoofdredacteur van het linkse tijdschrift Tribune en van 1983 tot 1987 een van de topadviseurs van Labourleider Neil Kinnock.

Clements (71) heet in de Stasi-files 'Agent Dan' en had regelmatig contact met vertegenwoordigers van Stasi en KGB. Hij ontkende zondag een verleden als Stasi-agent.

De Britse geheime dienst MI5 was in de meeste gevallen op de hoogte van de activiteiten van de agenten, maar bracht die niet in de openbaarheid. Minister Straw van Binnenlandse Zaken staat onder toenemende druk een onderzoek in te stellen naar het achterhouden van informatie over KGB- en Stasi-spionnen door MI5.

Meer over