Britten paaien handelsdelegaties met Olympische Spelen als decor

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Een receptie met gastheer David Cameron op Downing Street, een privé-onderhoud met de bankiers van Rothschild en een feestje van Sir Richard Branson. Daarop werd onlangs een dertigkoppige handelsdelegatie uit China getrakteerd.

De Britten doen er alles aan om investeerders te trekken, zeker nu eerder deze week bekend werd dat de economie met nog eens 0,7 procent is gekrompen. Tegen de achtergrond van de Olympische Spelen trakteren ze buitenlandse gasten op een charmeoffensief, iets wat de Britten wel is toevertrouwd.

De manier waarop Britse bedrijven de voormalige industrieterreinen in Oost-Londen hebben omgetoverd tot een park met biodiverse tuinen, milieuvriendelijke appartementen en in het oog springende stadions, toont volgens de premier aan waar zijn landgenoten toe in staat zijn. En de scepticus die niet helemaal overtuigd is, kan nog altijd naar de Make it in Great Britain Exhibition in het Science Museum.

In een poging het ijzer te smeden als het heet is, opende Cameron deze week de British Business Embassy. Tot de eerste gasten behoorden IMF-directeur Christine Lagarde en Google-topman Eric Schmidt. Zij zagen onder meer knap gemaakte video's met Victoria Beckham en, heb je 'm weer, Sir Richard Branson. Tijdens de door Michelin-kok Tom Aiken verzorgde lunch, deels bestaande uit eten uit de moestuin van kroonprins Charles, kwam de Londense burgemeester Boris Johnson met een lofzang op zijn stad, de krakende infrastructuur, sociale problemen en het gepijnigde zakenhart tactisch buiten beschouwing latend.

Als lichtend voorbeeld wees Johnson deze week op de plannen van een Maleisisch consortium om Battersea Power Station te renoveren. De krachtcentrale met haar vier witte schoorstenen verandert in een mini-stad, met winkels, woningen en daktuinen. Het levert werk aan 33 duizend mensen. Echter, dit soort investeringen zijn er te weinig. Een recent onderzoek van Ernst & Young wijst uit dat Duitsland de koppositie van Groot-Brittannië als favoriet Europees investeringsland aan het overnemen is. Vooral de BRIC-landen hebben meer fiducie in teutoonse efficiëntie dan in Brits vernuft. En Britse charme.

undefined

Meer over