Britten leveren Abu Hamza uit aan Amerika

De Britten gaan Abu Hamza definitief uitleveren aan de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof verwierp vrijdag het hoger beroep dat de radicale moslimgeestelijke had ingediend.

LONDEN - De rechters waren er niet van overtuigd dat de 54-jarige Hamza te moe, vergeetachtig en depressief is om te worden uitgeleverd, zoals zijn advocaten hadden bepleit. Tenzij Hamza's advocaten nog een beroepsmogelijkheid tevoorschijn toveren, komt een einde aan een juridische sage van bijna tien jaar. Abu Hamza, een koosnaam die letterlijk 'bezitter van een brandende tong' betekent, werd vanwege zijn opruiende preken in de Noord-Londense Finsbury Park-moskee de stem van de radicale islam in het Verenigd Koninkrijk. In de populaire pers staat de in het Egyptische Alexandrië geboren Hamza vanwege zijn haakvormige armprothese bekend als Captain Hook.

Hij heeft al een celstraf van zeven jaar uitgezeten wegens het verspreiden van racistische haat en het oproepen tot moordaanslagen. Sinds 2004 heeft Hamza geprobeerd te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de VS, waar hem vervolging wacht wegens subversieve activiteiten, waaronder leiding geven aan trainingskampen voor terroristen en gijzelingsacties in Jemen. Het leidde tot een juridisch en geldverslindend pingpongspel tussen Londen en Straatsburg.

Niet alleen politici raakten in toenemende mate geïrriteerd over het onvermogen om Hamza het land uit te zetten. Onlangs maakte de BBC bekend dat ook koningin Elizabeth zich zorgen maakte over de voortdurende aanwezigheid van deze haatprediker in haar koninkrijk. Normaal gesproken kost het de Britten weinig moeite om onderdanen, waaronder bankiers en drugshandelaren, op het vliegtuig naar Amerika te zetten. Vorige maand bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens eindelijk dat uitlevering rechtmatig is.

Naast Hamza worden nog vier radicale moslims uitgezet, onder hen twee handlagers van Osama bin Laden die betrokken zouden zijn geweest bij de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, veertien jaar geleden. Tot de uitgeleverden behoort ook Babar Ahmad, een in Londen geboren computerdeskundige van Pakistaanse origine. Volgens de VS heeft Ahmad de Taliban en moslimstrijders in Tsjetsjenië geholpen.

undefined

Meer over