Britten gaan plastic weer gewoon verbranden nu China geen dumpplek meer wil zijn

Het Verenigd Koninkrijk gaat een deel van het plastic afval verbranden en begraven. De Britse overheid ziet geen andere oplossing nu China is gestopt met het importeren van plastic dat door de Britse burgers apart is gehouden.

Patrick van IJzendoorn
Plastic in een container. Beeld afp
Plastic in een container.Beeld afp

De noodmaatregel komt op een vervelend moment, omdat de Britse overheid steeds meer werk maakt van het scheiden van afval, en het bewustzijn van de gevaren van plastic in 's werelds oceanen is toegenomen dankzij David Attenboroughs documentaireserie Blue Planet II.

Dumpplek

Elk jaar verschepen de Britten een half miljoen ton plastic afval naar China - een kwart van het totaal. Ook de helft van al het papierafval gaat oostwaarts. Daar worden van het afval nieuwe producten gemaakt, zoals badkuipen en fotolijstjes.

China heeft nu bedacht niet langer een dumpplek te willen zijn voor westers papier en plastic. Tien jaar geleden waren er al aanwijzingen dat dit besluit eraan zat te komen, maar de Britten hebben daar nooit op ingespeeld.

De export van het afvalprobleem is altijd de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing geweest. Nu moet de Britse overheid een manier bedenken om het plastic milieuvriendelijk te verwerken en te hergebruiken. Jaarlijks produceren de eilandbewoners 3,7 miljoen ton aan plastic; 38 procent daarvan betreft verpakkingsmaterialen. Er wordt druk uitgeoefend op de levensmiddelenfabrikanten en supermarkten om minder plastic te gebruiken bij het verpakken van vooral voedsel.

Weerstand

Sinds twee jaar moeten de Engelsen - in navolging van de Ieren, inwoners van Wales en Schotten - minimaal 6 cent betalen voor een plastic boodschappentasje, wat heeft geleid tot 90 procent minder tasjes. Minister Gove staat positief tegenover de herinvoering van statiegeld, maar er is veel weerstand van supermarkten, drankfabrikanten en verpakkingsindustrie.

De Britten recyclen 44 procent van hun afval, minder dan de Nederlanders (50 procent) en de Duitsers (65 procent). Gevreesd wordt dat berichten over het verbranden of begraven van gescheiden afval geen stimulans is het percentage te verhogen.

Meer over