Britten focussen op Egypte, Pakistan en VS

Alles lijkt erop dat Al Qa’ida betrokken is bij de aanslagen in Londen. Zo waren de bommen van dezelfde samenstelling als bijvoorbeeld de schoenbom....

De Britse politie heeft de jacht op het brein, de bommenmaker(s), de financiers en de planners van de zelfmoordaanslagen in Londen uitgebreid naar Egypte, Pakistan en de Verenigde Staten. Het brein is nog niet gepakt, maar in Caïro werd de Egyptische chemicus Magdi Mahmoud al-Nashar gearresteerd. De politie vermoedt dat hij de bommen voor de aanslagen in Londen heeft gemaakt.

Nashar was vlak voor de aanslagen naar zijn land uitgeweken. De 33-jarige Nashar was voor 45 dagen in Egypte en zou daarna naar Groot-Brittannië terugkeren. Hij studeerde chemie in Leeds, waar drie van de vier vermoedelijke aanslagplegers vandaan kwamen. Eerder dit jaar promoveerde hij. Nashar was een tijdlang student-assistent, maar is sinds begin juli niet meer op de universiteit gesignaleerd.

Volgens Egyptische bronnen zou hij enkele dagen geleden zijn opgepakt. De FBI zou hebben geholpen bij zijn opsporing. Nashar wordt ondervraagd in het bijzijn van Britse agenten. Hij zou de zelfmoordterroristen hebben geholpen bij de fabricage van de bommen waarmee de aanslagen zijn gepleegd. Nashar heeft van januari tot mei 2000 aan de universiteit van North Carolina chemie gestudeerd. De FBI doet onderzoek naar de contacten die hij de VS heeft gehad.

De Britse politie volgt ook een spoor van Groot-Brittannië naar Pakistan. Er zou een verband zijn tussen de aanslagplegers en twee met Al Qa’ida verbonden organisaties in Pakistan. De vier zelfmoordterroristen zijn volgens de politie ‘voetsoldaten’, geholpen door de Egyptische chemicus en geïnspireerd door een nog onbekend brein.

De Pakistaanse politie heeft het verhoor van een in mei aangehouden Brit hervat. De 25-jarige man werd op 18 mei bij Peshawar aangehouden en zou contacten hebben gehad met de plegers van de aanslagen in Londen. De politie zoekt ook naar een man die werd verdacht van banden met een netwerk van terroristen en die vóór de aanslagen Engeland binnenreisde. Hij stond op een lijst van verdachte figuren met mogelijke Al Qa’ida-banden. De inlichtingendienst vond hem echter niet hoog genoeg op die lijst staan om er mankracht aan te besteden. Deze verdachte verliet naar verluidt het land enkele uren voor de aanslagen in Londen.

Het onderzoek richt zich verder op ten minste één reis die de 22-jarige Shahzad Tanweer het afgelopen jaar naar Pakistan heeft gemaakt. In Pakistan zou Tanweer een madrassa, een religieuze school, hebben bezocht die geleid wordt door de verboden militante Lashkar-e Tayyaba organisatie. Daar zou hij een dag of vier zijn geweest. Het korte bezoek zou erop kunnen wijzen dat hij bij de madrassa, die bekend staat om zijn zeer vijandige houding tegenover bezoek van buitenaf, iemand heeft ontmoet of instructies kreeg.

Hij zou ook in de tweede helft van 2004 een bezoek aan Lahore hebben gebracht, waar hij Osama Nazir ontmoette. Deze Pakistaanse militant is in november 2004 gearresteerd omdat hij een granaataanval hielp uitvoeren op een kerk in Islamabad waarbij vijf slachtoffers vielen, onder wie twee Amerikanen.

Nazir was lid van de radicale Jaish-e Mohammed, die tot eind 2001 trainingskampen in Afghanistan had. Osama bin Laden gaf de organisatie geld. Nazir heeft bevestigd Tanweer voor zijn arrestatie te hebben ontmoet.

Een van de andere zelfmoordterroristen, Mohammed Khan, zou contacten hebben gehad met leden van een Al Qa’idacel die in Lahore twee jaar geleden een aanslag planden. De meesten daarvan woonden bij Luton, waar de vier zelfmoordterroristen elkaar op 7 juli ontmoetten. De namen werden gevonden op de computer van Muhammed Noor Khan, een Al Qa’ida-computerexpert.

Een verband met Al Qa’’ida lijkt ook aannemelijk omdat volgens de politie de explosieven die in de woning van een van de veronderstelde daders in Leeds zijn gevonden, overeenkomsten vertonen met explosieven die bij andere Al Qa’ida-aanslagen zijn gebruikt. De Brit Richard Reid bijvoorbeeld poogde eind 2001 vergeefs een Amerikaans vliegtuig opblazen met eenzelfde soort explosieven, die in zijn schoen waren verborgen.

De terroristen zouden een mengsel hebben gemaakt met als basis peroxide en aceton. Dat is zeer explosief en gevaarlijk om te maken.

Meer over