nieuwsOperation Matterhorn

Britten beginnen grootste repatriërings- operatie in vredestijd om gestrande reizigers op te halen

De Britse luchtvaartautoriteiten zijn een grootscheepse operatie begonnen om tienduizenden toeristen uit het buitenland op te halen die strandden na het bankroet van reisgigant Thomas Cook. Maandag moeten al 14 duizend Britten naar huis worden gevlogen in het kader van Operation Matterhorn.

Britse vakantiegangers die bij Thomas Cook hadden geboekt, wachtten op de luchthaven van Mallorca. Beeld AFP
Britse vakantiegangers die bij Thomas Cook hadden geboekt, wachtten op de luchthaven van Mallorca.Beeld AFP

Geschat wordt dat er in de hele wereld 600 duizend tot misschien zelfs een miljoen vakantiegangers getroffen worden door de ondergang van Thomas Cook, de oudste touroperator in de wereld. Britten vormen het grootste contingent: zeker 160 duizend Engelse vakantiegangers zitten vast.

Op het vliegveld van Palma de Mallorca vormden zich enorme rijen in de vertrekhal. Reizigers probeerden op hun mobieltjes wanhopig te achterhalen of er een vliegtuig zou komen om hen op te pikken. ‘Een nachtmerrie’, omschreef een Brit die met twee peuters stond te wachten de chaos op de luchthaven. ‘Ze zeggen dat er geen enkele vlucht is. Ik denk dat we hier zeker tot zeven uur vanavond vastzitten. Maar wat doe je eraan? Andere mensen zijn hun baan kwijt.’

Een vrouw in een rolstoel die eigenlijk een retourvlucht naar Glasgow had, klaagde dat er geen enkele informatie werd gegeven. ‘Niks. We moeten naar het nieuws kijken om uit te vinden wat er gebeurt. Niemand heeft ons gebeld, niemand heeft ons per email ingelicht, we kregen pas door wat er aan de hand was toen we hier arriveerden.’ Ze vroeg zich af hoe ze in Glasgow moest komen als ze op een vlucht naar Birmingham of een andere stad zou worden gezet.

Repatriëringsoperatie

Operation Matterhorn wordt de grootste repatriëringsoperatie in vredestijd. In 2017 moesten de autoriteiten 110 duizend gestrande Britse toeristen ophalen nadat de luchtvaartmaatschappij Monarch Airlines failliet was gegaan. Daarvoor werden destijds 39 vliegtuigen ingezet. Totale kosten van de operatie bedroegen toen ongeveer 75 miljoen euro.

Het ziet ernaar uit dat de rekening nu veel hoger zal uitvallen. Klanten van Thomas Cook die een pakketreis hebben geboekt vallen onder een garantiestelsel; hun hotelverblijf en terugvlucht zijn gedekt. Maar bijna de helft van de gestrande toeristen heeft alleen een vlucht geboekt, waardoor het onzeker is of ze onder het Britse Atol-garantiesysteem vallen. Dat betekent dat de rekening zal worden doorgeschoven naar de belastingbetaler.

Een Britse krant schatte dat de rekening voor de schatkist dit keer zal oplopen tot boven de 110 miljoen euro. Dat zal ongetwijfeld tot vragen leiden. Thomas Cook had de regering om 170 miljoen euro steun gevraagd om voorlopig op de been te blijven, maar premier Boris Johnson weigerde mee te doen aan de reddingsoperatie voor de reisgigant die gebukt ging onder een schuld van ruim 1,7 miljard euro.

Nederlanders

De ruim tienduizend toeristen die via Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen op vakantie zijn in het buitenland hoeven volgens een woordvoerster van de reisorganisatie hun verblijf niet af te breken. Mensen die via Thomas Cook/Neckermann Reizen een pakketreis hebben geboekt, zijn beschermd via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Ook mensen die al hebben geboekt hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken. De touroperator neemt geen nieuwe boekingen aan.

In een hotel in het Tunesische vakantieoord Hammamet werden Britse toeristen die naar het vliegveld wilden zondag urenlang tegengehouden. De directie eiste dat zij eerst hun hotelrekening betaalden, ook al hadden ze dat al gedaan bij Thomas Cook. Een vrouw vertelde dat ze te horen kreeg dat ze bijna tweeduizend euro moest afrekenen voordat de hekken van het hotel open zouden gaan. De Tunesische autoriteiten verzekerden maandag dat dergelijke taferelen zich niet zullen herhalen. Iedereen mag zonder problemen vertrekken, aldus de Tunesische minister van Toerisme, René Trabelsi.

Wat betekent het faillissement van Thomas Cook voor Nederlandse klanten?

Het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook dupeert met name Britse vakantiegangers. Maar wat betekent het voor de reizigers die een vakantie hebben geboekt via de Nederlandse tak van de reisreus?

Dit zijn de directe gevolgen van het faillissement van Thomas Cook
Het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook leidt tot problemen voor met name Britse vakantiegangers. Nederlandse toeristen kunnen hun reis afmaken, maar de Nederlandse tak van Thomas Cook neemt geen nieuwe reizen aan. We zetten de gevolgen van het omvallen van de reisreus op een rij.

Thomas Cook heeft het einde van de reis bereikt; waar is het misgegaan?
De Britse reisgigant Thomas Cook vocht tevergeefs voor haar voortbestaan. Het was het bedrijf dat van burgers wereldburgers maakte. Wat is er misgegaan?

Doek valt voor Britse reisgigant Thomas Cook
De noodlijdende touroperator Thomas Cook is omgevallen. Het 178-jarige oude concern, dat wereldwijd 22.000 medewerkers heeft, meldt dat stappen worden gezet om het bedrijf te liquideren.

Meer over