Britten arresteren radicale imam Abu Hamza

De Britse politie heeft donderdagochtend op verzoek van de Verenigde Staten de radicale imam Abu Hamza al-Masri gearresteerd. Justitie in de Verenigde Staten wil hem vervolgen wegens terrorisme...

De elf punten hebben allemaal betrekking op terrorisme. Hamza kan tot de doodstraf of levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld. 'De aanklacht is dat Abu Hamza een terroristische leider met een wereldwijd bereik was', zei openbaar aanklager Christopher Wray.

De VS betichten de radicale islamiet ervan achter een ontvoeringszaak in december 1998 in Jemen te hebben gezeten waarbij vier gijzelaars omkwamen. Hamza leverde de groep gijzelnemers een satelliettelefoon, verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft donderdag. De Londense imam werd tijdens de gijzeling driemaal in zijn woning vanaf die satelliettelefoon gebeld.

Daarnaast wordt hij beschuldigd van hulp aan het terreurnetwerk al-Qa'ida en het voormalige Taliban-regime in Afghanistan.

Abu Hamza riep in zijn preken regelmatig op tot haat tegen Groot-Brittannië en het westen in het algemeen. Londen besloot hem vorig jaar zijn Britse nationaliteit, die hij door een huwelijk met een Britse had verkregen, af te nemen na aantijgingen dat hij het terrorisme zou steunen.

Begin 2003 viel een antiterreureenheid van de politie de moskee van Abu Hamza in het Noord-Londense Finsbury Park binnen. De extremistische imam kreeg te horen dat hij niet langer in het gebedshuis mocht preken. De imam sprak voortaan buiten de moskee zijn volgelingen toe.

Naar verluidt zouden terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten pleegden, regelmatig de moskee in Noord-Londen hebben bezocht. De geestelijke zelf beweert dat hij nooit personen voor het Al Qa'ida-netwerk rekruteerde. Hij geldt wel als bewonderaar van Al Qa'ida-topman Bin Laden.

Al-Masri is in Egypte geboren. Hij vocht in de jaren negentig in Afghanistan. Door de verwondingen die hij daar opliep, heeft hij nog maar een oog en een stalen haak in plaats van zijn rechterhand.

Meer over