Britse zondagsbladen speculeren zich suf over kansen Major

De Britse zondagsbladen gaven gisteren gemengde signalen af over de strijd rond het Conservatieve leiderschap. De Sunday Express verklaarde gisteren dat John Major op 224 stemmen kan rekenen....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Daarmee zou de premier herkozen zijn en een tweede ronde niet noodzakelijk worden. 220 stemmen wordt algemeen beschouwd als de 'psychologische barrière' die Major moet halen om zich weer echt leider van de partij te mogen noemen.

Maar andere zondagsbladen bleken minder overtuigd. De Sunday Telegraph, een blad met eminente contacten in de Conservatieve partij, denkt dat Major de steun zal moeten ontberen van 80 tot zelfs 140 parlementsleden en daarmee zou zijn toekomst aan een erg dunne draad komen te hangen.

The Observer is nog somberder over de toekomstkansen van de huidige premier. Onder de kop 'Major staart verlies in het gelaat' verklaart dit blad dat alles afhangt van een mogelijke swing van 25 parlementariërs die nog van gedachten zouden kunnen veranderen voordat ze dinsdag hun stem uitbrengen.

The Sunday Times ondervroeg 'gewone' Conservatieven in het land en daarbij bleek dat Majors populariteit sinds zijn aftreden als partijleider met 7 procent is gegroeid (tot 55 procent). Maar gewone Conservatieven hebben het in deze verkiezingsstrijd niet voor het zeggen.

Er doken tijdens dit weekeinde ook geruchten op over 'zwaargewichten' die plotseling hun steun aan John Redwood hadden gegeven. De voormalige partijvoorzitter en minister Kenneth Baker zou zich, evenals de onlangs afgezette minister van Onderwijs John Patten, tot Redwood hebben bekeerd. Ook de namen van de Lords Tebbit en Parkinson - ook beiden ooit minister en partijvoorzitter - vielen. Als leden van het Hogerhuis hebben zij weliswaar geen stem maar wel veel invloed en zij zouden parlementariërs kunnen overhalen op Redwood te stemmen. Maar uiteindelijk bleek het voor een groot deel loos alarm. Drie ontkenden met klem en slechts Lord Tebbit bleek te zijn omgezwaaid naar het Redwood-kamp omdat Redwood 'mijn eigen ideeën omtrent Europa verwoordt en in zijn verdere politiek niet zoveel verschilt van John Major'.

Dat Redwood dinsdag de slag verliest, staat vast. Maar het gaat nu om het precieze stemmental voor John Major en om het aantal onthoudingen. Toen Margaret Thatcher in 1990 de eerste ronde won, maar een paar stemmen tekort kwam om een tweede ronde te vermijden, overreedden de 'mannen in grijze pakken' haar de handdoek in de ring te gooien.

Thatcher lag in 1990 overhoop met groeiende groepen in haar partij over Europa en vooral over de onpopulaire poll tax (die alle Britse volwassenen verplichtte tot een gemeentelijke belasting). Ze werd uitgedaagd door Heseltine, een voormalig lid van haar kabinet. Thatcher steunde in de tweede ronde Major die dan ook gekozen werd.

Het is een ironie van de Conservatieve partijgeschiedenis dat Michael Heseltine (nu minister van Handel en Industrie) nu de voornaamste kanshebber is wanneer het tot een tweede ronde komt. Alle ministers uit Majors kabinet beloofden vorige week niet aan de eerste ronde mee te zullen doen. Slechts Redwood wurmde zich onder deze belofte uit en stelde zich kandidaat.

Meer over