nieuwscoronacijfers

Britse variant rukt snel op in Denemarken, maatregelen in Moskou worden versoepeld

In Denemarken is de Britse variant bezig aan een snelle opmars. In de derde week van januari was tot nog toe 12,1 procent van de onderzochte virussen afkomstig van deze virusstam. Rond de jaarwisseling lag dit percentage op 2,4.

Een onderzoeker aan de universiteit van Aalborg houdt een set coronatesten tegen het licht. Beeld AFP
Een onderzoeker aan de universiteit van Aalborg houdt een set coronatesten tegen het licht.Beeld AFP

Denemarken houdt de opmars gedetailleerd bij en publiceert deze informatie ook, terwijl het Nederlandse RIVM slechts mondjesmaat informatie publiceert. De jongste gegevens uit Nederland dateren uit de week van 4 tot 10 januari, toen was 8,6 procent van de onderzochte virussen afkomstig van de Britse variant B117. De Denen zeggen op basis van voorlopige gegevens dat het percentage in een week tijd is opgelopen van 7,4 tot 12,1 procent, een indicatie dat deze variant snel terrein wint. De varianten uit Zuid-Afrika en de Amazone duiken nog nauwelijks op in Denemarken.

Moskou versoepelt coronamaatregelen nu aantal besmettingen afneemt

In Moskou worden de coronamaatregelen weer versoepeld, vanwege een sterke afname in de aantallen besmettingen en bezette ziekenhuisbedden. De Moskouse burgemeester feliciteerde zijn burgers op zijn blog met de gezamenlijke overwinning en ‘de volgende stap op weg naar het normale leven’. Volgens de burgemeester is momenteel ruim de helft van de ziekenhuisbedden vrij, voor het eerst sinds half juni vorig jaar. Een van de versoepelingen houdt in dat werknemers niet meer vanuit huis hoeven te werken. Ook mogen de horeca, nachtclubs en andere vormen van entertainment ’s nachts weer open.

Peru: strenge lockdown in hoofdstad en negen regio’s

De Peruaanse president Francisco Sagasti heeft een totale lockdown aangekondigd voor de hoofdstad Lima en negen regio’s, na een verdubbeling van het aantal coronabesmettingen in een week tijd. De ziekenhuizen staan volgens de president al op het punt het te begeven. Niet-essentiële winkels en de horeca moeten sluiten en er geldt een avondklok. Ook worden vluchten uit Brazilië geweerd, waar een nieuwe, besmettelijker variant heerst. De Amazonevariant is behalve in Brazilië nog niet ontdekt in Zuid-Amerikaanse landen. De variant die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk heeft zich inmiddels wel verbreid in Peru, en ook in onder meer Chili, Ecuador en Brazilië. Het aantal besmettingen loopt in Chili langzaam op, in Ecuador neemt het aantal meldingen op weekbasis licht af. In Colombia zijn er relatief meer besmettingen dan in Peru, maar dat aantal is wel aan het dalen.

Lees verder:

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over