Nieuws

Britse variant leidt in Lansingerland niet tot grote corona-uitbraak

De Britse variant van het coronavirus heeft in Lansingerland niet geleid tot een forse toename van het aantal bevestigde besmettingen. Ondanks het grootschalige testen zijn in de gemeente de laatste anderhalve week zelfs minder besmettingen gevonden dan in de periode daarvoor. De GGD meldt dat de situatie meevalt, van grootschalige verspreiding is geen sprake.

Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen. Beeld Marcel van den Bergh
Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen.Beeld Marcel van den Bergh

De meevallende cijfers plaatsen het risico van de Britse mutatie wellicht in een ander daglicht. Maar deskundigen vinden het te vroeg voor harde conclusies. Binnen het OMT worden de resultaten binnenkort besproken, deze cijfers wegen mee bij de beslissing of de basisscholen op 8 februari weer open mogen. De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC, die het onderzoek uitvoeren, benadrukken dat dit tussentijdse resultaten zijn, het is nog te vroeg voor harde uitspraken.

Sinds de start van de massale testcampagne op 13 januari registreerde de gemeente 20 positief geteste mensen per dag, de week daarvoor juist meer, 26 per dag. Minder dan 1 procent van 27 duizend geteste personen bleek positief, 242 stuks, waarvan bij een tussenanalyse een dertigtal het virus van de Britse variant bleek.

Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen. Beeld Marcel van den Bergh
Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen.Beeld Marcel van den Bergh

Ook het kabinet benadrukt voorzichtig te zijn. ‘Lansingerland bewijst voor mij nog niks’, zegt premier Rutte vrijdag in een persconferentie. Voordat conclusies worden getrokken, moet volgens hem eerst nader onderzoek worden gedaan door virologen en andere experts. Het Ministerie van VWS ziet ook geen directe aanleiding de maatregelen bij te stellen. ‘Het lijkt inderdaad goed nieuws, maar dit betekent niet dat de zorgen over de Britse mutant weg zijn,’ meldt Robin Middel, woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie COVID-19.

De resultaten van het onderzoek van het OMT worden meegenomen in het volgende ‘besluitvormingsmoment’ op 2 februari. Erasmus MC is bezig met het ‘sequencen’ van de resultaten, het ontdekken om welke variant het gaat. Over twee weken is meer duidelijk over de verspreidingssnelheid van de Britse variant bij kinderen.

Op de Willibrordschool, de aanleiding voor het onderzoek, bleek wel bij een groot deel van de positieve testen sprake te zijn van de nieuwe mutatie. In totaal bleken 70 aan de school gelinkte besmettingen met de Britse variant te zijn. Op aangrenzende scholen en BSO’s werd de mutatie maar één keer aangetroffen.

‘Op de Willibrordschool heeft het virus zich heel snel verspreid, maar daarna is de uitbraak gelukkig snel uitgedoofd’, zegt Irene Warbout, woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Waardoor de uitbraak grotendeels beperkt bleef tot deze school, is nog niet bekend. Warbout: ‘Waar dat precies door komt moet uit nader onderzoek nog blijken, maar vooralsnog is het goed nieuws dat de uitbraak onder controle is’.

Na de uitbraak op de Willibrordschool in Bergschenhoek in de gemeente Lansingerland besloten GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC om de hele gemeente te testen op het nieuwe coronavirus. Dit om in kaart te brengen hoe de nieuwe variant zich verspreidt. Daarnaast kan het vele testen mogelijk de verspreiding van het virus tegengaan, doordat ook personen zonder klachten weten wanneer ze besmet zijn en maatregelen kunnen treffen.

Dit is de eerste grootschalige testcampagne in Nederland. Inmiddels zijn ook in het Rotterdamse stadsdeel Charlois inwoners opgeroepen, in Dronten en Bunschoten gaan binnenkort testcampagnes van start. Het RIVM verwacht dat inmiddels 10 procent van de besmette personen de Britse variant onder de leden heeft. Omdat deze varianten zich sneller lijkt te verspreiden, worden strenge maatregelen genomen, waaronder de avondklok. Het aantal gemelde besmettingen laat vooralsnog een dalende trend zien.

Verbetering: In een eerdere variant van dit artikel stond dat bij vrijwel iedereen die positief testte op de Willibrordschool sprake was van de nieuwe mutatie. Uit een nagekomen bericht van de GGD Rotterdam-Rijnmond blijkt dat dit om een kleiner gedeelte gaat, ongeveer een derde van de gemelde besmettingen in het aanvullende onderzoek.

Lees verder
Na een uitbraak op een basisschool werd besloten heel Lansingerland te testen.

Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen. Beeld Marcel van den Bergh
Inwoners van Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, laten zich testen.Beeld Marcel van den Bergh