Britse staat krijgt 57 oude meesters van Art Fund

De Britse staat krijgt 57 barokschilderijen als schenking. Onder strikte voorwaarden: gratis laten zien en nooit verkopen.

Een fonds voor beeldende kunsten in Londen heeft 57 Oude Meesters met een totale waarde van 100 miljoen pond (114 miljoen euro) geschonken aan de Britse staat. De schenker, het Art Fund, heeft echter scherpe voorwaarden gesteld aan de acceptatie van de werken.

De schilderijen uit de Italiaanse barok mogen alleen worden getoond in musea die gratis toegankelijk zijn voor publiek. Ze zijn afkomstig uit de nalatenschap van de Britse kunstverzamelaar Sir Denis Mahon, die in 2011 op 100-jarige leeftijd overleed. Mocht een museum entree gaan heffen, dan behoudt het Art Fund zich het recht voor de geschonken schilderijen terug te nemen. Verkoop van de werken is eveneens verboden.

Veel Britse rijksmusea zijn vooralsnog gratis, maar overwegen bezoekers te laten betalen om bezuinigingen op te vangen. Een aantal van de geschonken schilderijen wordt al tentoongesteld in onder meer de National Gallery in Londen. Ze zullen nu worden voorzien het bordje 'nieuwe aanwinst'.

Topstukken uit de collectie zijn enkele werken van de 17de-eeuwse Italiaanse kunstenaars Guernico en Guido Reni - schilders die altijd in de schaduw bleven van tijdgenoten als Caravaggio en enkele Hollandse meesters, volgens de Britse kunstcriticus Jonathan Jones in dagblad The Guardian. Kunstkenner Sir Denis Mahon, telg uit een bankiersfamilie, betaalde voor geen enkel van de werken meer dan 2400 euro.

De voorwaarden van het Art Fund voor de schenking, ooit geformuleerd door Mahon zelf, voeden de internationale discussie of musea alle eisen van gevers zonder meer moeten inwilligen. Gedwongen door de economische crisis nemen veel musea de eigen collectie kritisch onder de loep; ze overwegen werk te verkopen of (meer) entree te heffen voor bezoekers. Schenkers daarentegen lijken geneigd steeds extremere eisen te stellen. Volgens directeur Stephen Deuchar van het Art Fund houden de gestelde voorwaarden druk op overheden om de juiste koers te varen ten opzichte van de musea.

undefined

Meer over