NieuwsScholierenprotesten

Britse scholieren protesteren met succes tegen algoritme dat eindexamencijfer bepaalt

Niet een algoritme, maar docenten gaan de doorslag geven bij het vaststellen van Britse eindexamenresultaten. Dat heeft de Britse minister van Onderwijs maandag bepaald onder druk van scholierenprotesten.

Scholieren protesteren in South Staffordshire tegen minister Gavin Williamson van Onderwijs. Beeld Jason Cairnduff / Reuters
Scholieren protesteren in South Staffordshire tegen minister Gavin Williamson van Onderwijs.Beeld Jason Cairnduff / Reuters

Tot nog toe had minister Gavin Williamson vastgehouden aan een algoritme dat weergeeft hoe de scores zouden zijn geweest van examens die wegens de lockdown nooit zijn gemaakt. Hierdoor kregen scholieren lagere cijfers dan waar ze op gerekend hadden.

Het omstreden besluit van de regering in maart om alle scholen te sluiten, zorgde voor een uniek vraagstuk: hoe stel je eindexamenresultaten vast? Besloten werd om een algoritme te maken dat naast eerdere prestaties van een bepaalde scholier ook de historische prestaties van diens school in ogenschouw neemt, alsmede de onderwijsresultaten in de wijdere omgeving. Het oordeel van de docent zou te rooskleurig en subjectief zijn.

Dit idee bleek slecht te vallen. Bij het bekendmaken van de eerste serie eindexamenresultaten – de zogeheten A-levels – bleek vorige weer dat bijna 40 procent van de studenten slechtere beoordelingen kregen dan waar ze volgens hun docenten recht op zouden hebben gehad. Het was vooral oneerlijk voor pientere studenten op minder goede scholen of in achtergestelde postcodegebieden. Scholieren, ouders en docenten reageerden boos.

In Schotland kwam het vermeende onrecht als eerst aan de orde en eerste minister Nicola Sturgeon bood excuses aan, om vervolgens een herziening te beloven. Wales deed hetzelfde, maar het leek erop alsof de scholieren in Engeland pech hadden. Vanaf zijn vakantieadres noemde Boris Johnson het algoritme ‘robuust’ en zondag verklaarde zijn verantwoordelijk bewindsman Williamson dat er geen sprake kon zijn van een U-turn.

Demonstratie

Het leidde zondag tot een demonstratie bij Downing Street 10 van scholieren, die sowieso weinig op hebben met de Conservatieve regering. Ze kregen steun van politici, van alle partijen, maar ook van het voormalige hoofd van de onderwijsinspectie. Volgens Michael Wilshaw bestaat er inderdaad een kans dat docenten hun leerlingen iets te welwillend beoordelen, maar dat ze in dit geval het voordeel van de twijfel zouden moeten krijgen.

De situatie doet denken aan de schoolmelkaffaire van begin jaren zeventig. Toenmalig minister van Onderwijs Margaret Thatcher besloot de gratis schoolmelk af te schaffen, een beslissing die rationeel gezien te verdedigen was, maar grote emoties en weerstand opriep. De latere premier zou worden achtervolgd door haar bijnaam ‘Thatcher, Milk Snatcher’. Minister Williamson, wiens positie onzeker is, hoopt dit te voorkomen met zijn ommezwaai.

Meer over