Britse romantiek met airco en internet

De tijd kan stilstaan, maar soms ook helemaal niet bestaan. Dat is het geval in hotel Blessing/restaurant Cuisine Savoureuse in Zuidland op Voorne-Putten....

‘Gezegend’ stond als wens op een antieke ansichtkaart die er werd gevonden. Het hotel dankt er zijn naam aan.

Zes kamers heeft hotel Blessing en wie daar binnenkomt, laat de wereld buiten achter dubbel glas.

Kamer 2, op de begane grond, biedt door twee ramen uitzicht op de overkant van een smal straatje met, laten we zeggen een restauratieproject uit 1930 waarvan wat valt te maken, en door een zijraam op het vervolg van dat straatje, waar de jaren zeventig zijn gestold in voortuintjes met gewassen grindtegels, beschilderde dakpannen naast de voordeur, klapstoeltjes en de in dorpsverband onmisbare pompoenen, kalebassen en overig luidruchtig om aandacht vragend siergewas. Het lijkt alsof die stoffering onderdeel vormt van het plan voor de inrichting van kamer 2, alsof je naar een decor kijkt dat is neergezet om het contrast met binnen nog groter te maken.

Alle wanden zijn stemmig leverbruin. Het tapijt op de vloer is diep donkerblauw, er zijn wat zwarte accenten in de vorm van kussens, een enkele metalen lamp en verder is afgezien van de breedbeeldtelevisie en de telefoon alles wit gedacht: de ramen met hun houten jaloezieën, de lijsten van de spiegels boven het bed, de kasten, de stoelen, het kastje met minibar en kluisje, de aankleding van het bed, de nachtkastjes, de badjassen.

Wie de ramen gesloten houdt en het geluid buitensluit van de enkele passerende auto, sluit de tijd buiten en lijkt in een andere wereld – een wereld die zijn inspiratie ontleende aan de Britse romantiek, die immers ook onvergankelijk leek, zij het met airconditioning en internet.

In de badkamer zet de ingetogen-romantiek-zonder-overbodigheid zich voort, met naast het bad ook een aparte douche, een wastafel die met ere tafel mag heten, en voorname kranen, waarvan opvalt dat koud links zit en warm rechts, wat de Britse invloed zal zijn.

Het is heel goed mogelijk hier uitsluitend de nacht door te brengen, maar wie dat doet, doet zichzelf tekort, want hij laat dan het in dezelfde sfeer ingerichte restaurant links liggen en gaat voorbij aan de keuken, die een ster verdient maar daar niet op uit is, aldus mevrouw zelf.

Zeeland en zeker de Zuid-Hollandse eilanden staan sterk onder invloed van Rotterdam en de pretentieloosheid van die stad vertaalt zich hier in vriendelijkheid, aandacht en onopgedrongen gemoedelijkheid. Restaurant en hotel zijn van een niveau dat gewoonlijk gepaard gaat met een zeer hoge drempel, maar er is hier zelfs geen lage en dat wil mevrouw zo houden. Iedereen kan zich thuis voelen.

En dan, veel later, valt in de kamer pas op wat ontbreekt maar niet gemist wordt: een wekkerradio. Er is over nagedacht. Zijn lelijkheid zou hier niet passen en zijn afwezigheid is de vervolmaking. Deze kunst van het weglaten doet de tijd niet bestaan.

Bas van Kleef

Meer over