Britse regering moet Brexit eerst voorleggen aan parlement

De Britse regering moet het parlement raadplegen bij het in werking laten treden van artikel-50. Dat heeft het Britse Supreme Court dinsdagochtend bepaald.

Demonstranten roepen op om Brexit door te laten gaan in Londen. Beeld epa
Demonstranten roepen op om Brexit door te laten gaan in Londen.Beeld epa

Hiermee bekrachtigt het een eerder oordeel van het gerechtshof. Het betekent niet dat Brexit van de baan is, maar dat de regering een motie of wet over artikel-50 moet voorleggen aan het parlement. De rechters waren echter niet unaniem: drie van de elf rechters oordeelden dat Theresa May artikel-50 wel via een koninklijk prerogatief kon uitschrijven. In het arrest staat ook dat de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland niet hoeven te worden geraadpleegd. De zaak was aangespannen door zakenvrouw Gina Miller.

May zal geen moeite hebben om een meerderheid voor artikel-50 te vinden in het Lagerhuis, maar het probleem zullen de voorwaarden zijn. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft in een reactie aangegeven dat zijn partij artikel-50 in principe niet zal tegenhouden, maar hij eist dat May het parlement laat stemmen over het onderhandelingsresultaat, voordat ze haar handtekening heeft gezet.

De liberaal-democraten op hun beurt willen dat de bevolking via een referendum mag stemmen over een Brexit-akkoord. In het Hogerhuis heeft de regering geen meerderheid. De verwachting is dat de ongekozen Hogerhuisleden, de liberaal-democraten voorop, lastig zullen doen maar de noodwet uiteindelijk niet zullen blokkeren.

De uitspraak zal voor ongenoegen zorgen in Schotland en Noord-Ierland, waar een meerderheid van de bevolking tegen een Brexit was. Wales was pro-Brexit. Er bestaat een conventie dat de parlementen in Edinburgh, Belfast en Cardiff meepraten over belangrijke wetgeving, maar de rechters wezen erop dat Europese zaken staatsrechtelijk gezien zijn voorbehouden aan Westminster.

Voor de Schotse Eerste Minister Nicola Sturgeon zal het oordeel van het Supreme Court aanleiding zijn om te pleiten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum, maar de vraag is of er veel trek voor bestaat bij de Schotse bevolking. In Noord-Ierland maakt men zich ondertussen vooral zorgen over de grens met Ierland, die weer 'hard' kan worden als de Britten uit de douanie-unie stappen.

null Beeld afp
Beeld afp

Vijf belangrijkste punten uit de toespraak van premier May

Great Brexpectations. Met deze dickensiaanse woordspeling vatte The Sun de grote Brexit-toespraak van Theresa May treffend samen. Hoop en optimisme kenmerken de toekomstvisie van de Britse premier, een visie waarin het Verenigd Koninkrijk het beste van alle werelden krijgt. De hand van haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson was duidelijk zichtbaar. Premier May ziet voor de Britten het beste van alle werelden.

Een dag voor de uitspraak van het Britse hooggerechtshof verzamelden pro-Brexit-demonstranten zich op het Old Palace Yard in Londen. Beeld epa
Een dag voor de uitspraak van het Britse hooggerechtshof verzamelden pro-Brexit-demonstranten zich op het Old Palace Yard in Londen.Beeld epa
Meer over