Britse politie stelt moordonderzoek in naar Poetin-criticus Nikolaj Gloesjkov

De Britse politie is een onderzoek begonnen naar de dood van de Russische balling Nikolaj Gloesjkov, die eerder deze week dood werd aangetroffen in zijn huis bij Londen. De politie gaat ervan uit dat hij is vermoord, omdat er sporen van wurging op zijn nek zijn gevonden.

Bert Lanting
Nikolaj Gloesjkov Beeld Facebook
Nikolaj GloesjkovBeeld Facebook

Volgens de politie is er geen verband met de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, die tot een hooglopend conflict tussen Groot-Brittannië en Rusland heeft geleid. De Britse regering besloot 23 Russische diplomaten het land uit te zetten nadat experts erachter waren gekomen dat Skripal met een zenuwgas van Russische makelij is vergiftigd. Rusland spreekt die beschuldiging met klem tegen.

De diplomatieke ruzie tussen Londen en Moskou liep vrijdag nog verder op nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson had gezegd dat president Poetin hoogst waarschijnlijk de opdracht had gegeven voor de aanslag op Skripal. Het Kremlin noemde de uitlating van Johnson 'schokkend en onvergeeflijk'.

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd kondigde eerder deze week naar aanleiding van de poging Skripal uit de weg te ruimen een nieuw onderzoek aan naar veertien andere niet geheel opgehelderde sterfgevallen. Daar is nu dus de dood van Gloesjkov bijgekomen.

Vertrouweling

Gloesjkov was een vertrouweling van de vroegere Russische oligarch Boris Berezovski, die zelf in 2013 onder verdachte omstandigheden omkwam. Gloesjkov werd in 1999 door een Russische rechter veroordeeld wegens grootscheepse fraude bij de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die in handen was van Berezovski. Die was toen al naar Londen gevlucht, nadat hij in conflict was geraakt met de huidige president Poetin.

Uiteindelijk week ook Gloesjkov na het uitzitten van zijn straf uit naar Londen, waar hij in 2011 als getuige optrad in het proces dat Berezovski aanspande tegen de Russische miljardair Roman Abramovitsj. Berezovski beschuldigde de eigenaar van Chelsea ervan dat hij hem voor miljarden had opgelicht bij de verkoop van oliemaatschappij Sibneft. Berezovski verloor het geruchtmakende proces.

In 2017 werd Gloesjkov in Rusland bij verstek opnieuw veroordeeld wegens financiële malversaties bij Aeroflot. De luchtvaartmaatschappij spande ook bij de Britse rechter een proces aan met de eis dat Gloesjkov bijna 100 miljoen euro zou terugbetalen. Die zaak liep nog steeds.

Gloesjkov, die 68 jaar is geworden, is er steeds van overtuigd geweest dat zijn vriend Berezovski is vermoord, net als een reeks figuren uit de omgeving van de vroegere oligarch. Een van hen was Aleksandr Litvinenko, die in 2006 door twee Russische geheim agenten met het radioactieve polonium-210 werd vermoord. Ook die zaak wordt nu weer door de Britse politie onderzocht. Rusland heeft steeds geweigerd de twee uit te leveren aan Groot-Brittannie.

De Britse regering heeft de OPCW, de VN-organisatie voor het verbod op chemische wapens, gevraagd om de onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de herkomst van het zenuwgas dat is gebruikt om Skripal en zijn dochter te vergiftigen. Op die manier hoopt Londen de twijfels over de Britse bevindingen weg te nemen.

'Londongrad' was altijd een speeltuin voor rijke Russen, maar aan die gastvrijheid zitten ook schaduwkanten
Al jaren is Londen een speeltuin voor rijke Russen. Dat bracht zo zijn voordelen mee. De keerzijden komen steeds vaker naar voren.

Rusland ontkent zenuwgasaanval zoals altijd, maar sancties lijken nu onvermijdelijk
Schampere opmerkingen en tegenaanvallen hielpen Moskou bij eerdere aanslagen, maar nu lijken sancties onvermijdelijk.

Britse premier May: Rusland moet zenuwgasaanval voor woensdag uitleggen, anders volgen represailles
Het Kremlin moet voor woensdag laten weten hoe het kan dat een Russisch zenuwgas is gebruikt bij een moordaanval op een voormalige KGB-agent en diens dochter in Salisbury, ruim een week geleden. Dat ultimatum heeft Theresa May maandag gesteld in het Lagerhuis.

Dit is het zenuwgas waarmee Rusland vermoedelijk ex-spion Skripal probeerde te vergiftigen: novitsjok
Het behoort tot de dodelijkste chemische wapens ooit ontwikkeld: het Russische novitsjok. Volgens de Britse regering is het zenuwgas gebruikt bij de mislukte poging om de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal uit de weg te ruimen. Als de bewering van Londen klopt, is novitsjok voor het eerst ingezet. Het is vijf tot tien keer dodelijker dan het al dodelijke VX-gas. (+)

Meer over