Britse politie arresteert verdachten terrorisme

De Britse politie heeft dinsdag acht Britten gearresteerd op verdenking van terrorisme en 24 huiszoekingen verricht. Daarbij is 500 kilo ammoniumnitraat gevonden....

Ammoniumnitraat is hetzelfde materiaal dat is gebruikt in de bommen die in oktober 2002 ontploften op Bali en 202 levens eisten, onder wie vier Nederlanders. Daar ontplofte toen naar schatting 300 kilo explosieven.

De aanhoudingen hadden plaats in Londen en het zuidoosten van Engeland, aldus de politie. De arrestanten zijn mannen van 17 tot 32 jaar oud en zijn waarschijnlijk molsims van Pakistaanse afkomst. De politie verdenkt hen van de opdracht, voorbereiding of aanzetting tot het plegen van terroristische acties. Volgens de politie is de operatie de grootste antiterrorismeactie in delaatstemaanden.

Sinds de bomaanslagen op vier forensentreinen in Madrid, onderzoekt de Britse politie een mogelijk verband tussen de Spaanse Al Qa'idacel en Britse ingezetenen. Het hoofd van Scotland Yard, Peter Clarke, meldde dinsdag echter nadrukkelijk dat de invallen geen verband hielden met die aanslagen. De arrestanten hebben evenmin banden met het Ierse republikeinse leger IRA, aldus Clarke.

Meer over