Britse pers opvallend mild, Rooney-debat woedt voort

Always look on the bright side of life. Dat was de teneur in de Engelse kranten na de 2-1 nederlaag tegen Italië, zaterdagavond in Manaus. 'Down - but not out,' luidde bijvoorbeeld de kop van The Sunday Telegraph. De milde, hoopbolle toon heeft te maken met het frisse spel van de jonge Engelse aanvallers Welbeck, Sturridge en vooral Sterling. Bovendien zijn de Engelsen zonder veel hoop naar het wereldkampioenschap afgereisd.

Patrick van IJzendoorn
Een teleurgestelde Engeland-fan Beeld getty
Een teleurgestelde Engeland-fanBeeld getty

De wedstrijd was een verademing in vergelijking met de 0-0 twee jaar geleden op het Europees Kampioenschap, die de Azzurri wonnen na strafschoppen, waaronder de 'Panenka' van Pirlo. Zeker in de eerste helft speelden de Engelsen gedurfd en aanvallend, met de 19-jarige Sterling als de uitblinker. De keuze van Roy Hodgson om met deze internationaal onervaren pingelaar van Liverpool te beginnen, leverde lof op.

'Als de eerste teleurstelling voorbij is, zal Hodgson moed putten uit de levendige, aanvallende manier van spelen die zijn nieuwbakken ploeg liet zien,' schreef Daniel Taylor in The Guardian. Kritiek was er vooral op de ervaren spelers, vooral Joe Hart, Steven Gerrard en Wayne Rooney. Laatstgenoemde gaf een prachtige voorzet waaruit Sturridge scoorde maar was verder redelijk onzichtbaar. Hij voelde zich duidelijk niet in zijn element als hangende linksbuiten, zijn rol in de eerste helft. 'Arjen Robben lijkt met het jaar sneller te worden (hij is nu 30), maar dat is zeker niet het geval met Rooney, die nog maar 28 is. Hij wordt met het seizoen lethargischer,' oordeelde Guardianista Marcus Christenson.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Het Rooney-debat, dat al weken woedt, zal in de aanloop van de cruciale wedstrijd tegen Uruguay centraal staan. Zijn oude ploeggenoot Paul Scholes zei dat het erop lijkt dat Rooney afgedragen is, zeker in vergelijking met de jonge spelers om hem heen.

Oud-international Alan Smith zei blij verrast te zijn met het spel van middenvelder Jordan Henderson, ook al van Liverpool, en het vermogen van de Engelsen om de bal vast te houden. Ook merkte hij op dat Hodgson niet meer voldoet aan zijn behoudende, voorzichtige imago als manager. In The Mail on Sunday sprak Martin Samuel over een 'vreemd soort nederlaag'. 'Er zullen weinig reprimandes zijn, geen groot onderzoek en geen bobo's of leken die uitleggen dat het Engelse voetbal verrot is.'

Lage verwachtingen
De terughoudendheid van de pers heeft ook te maken met de lage verwachtingen waarmee de Engelsen naar de WK zijn afgereisd. Waar in 1998 een kwart van de Engelsen winst van de wereldbeker voorspelde, daar heeft nu maar vier procent vertrouwen in een goede afloop. Typerend was de cover van het satirische magazine Private Eye, waarop een foto te zien is van de Engelse selectie die in Rio uit het vliegtuig stapt. 'Zal ik de motor draaiende houden,' vraagt de piloot.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Neville
De meeste kritiek ging uiteindelijk uit naar Phil Neville, de ex-topspeler die zich bij het commentaarteam van de BBC heeft vervoegd. Zijn commentaar werd onder meer vergeleken met het luisteren naar de satnav en naar de scheepsberichten. Alleen de politie was te spreken over Neville. 'We weten nu tenminste dat Neville de kroegbezoekers niet opzweept,' tweette het gerustgestelde politiekorps in Warwickshire.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over