Britse parlementariërs willen van vicepremier af

LONDEN (ANP) - De Britse vicepremier John Prescott, wiens affaire met zijn secretaresse de populariteit van premier Blair niet veel goed heeft gedaan, heeft opnieuw een probleem. Labour-parlementsleden zijn een actie begonnen om hem weg te krijgen.

Dat staat in documenten die onder parlementariërs circuleren, schreef The Sunday Times. Parlementsleden bevestigden dat in gesprekken met de krant. Zij overwegen zelfs een handtekeningenactie.

De Labour-politici vinden het een schandaal dat Prescott na het bekendworden van zijn buitenechtelijke relatie gewoon vicepremier kon blijven. Ook houdt hij zijn royale ministerssalaris van omgerekend ruim 200.000 euro per jaar, evenals zijn twee gratis woningen, terwijl hij geen enkele departementale verantwoordelijkheid meer heeft.

Niet erg serieus

Daar komt nog eens bij dat zij vinden dat Prescott zijn taak als vervanger van de premier niet erg serieus lijkt te nemen. Terwijl Tony Blair in de VS was voor overleg met president Bush, fotografeerde de krant The Mail on Sunday Prescott terwijl hij bij zijn buitenhuis in vrijetijdskleding een spelletje croquet speelde.

Een Labour-Hogerhuislid, barones Kennedy, zei zondag tegen de BBC; ,,Elke status die hij in de partij zou kunnen hebben, wordt ondermijnd en ik denk dat de mensen denken dat het tijd is voor vertrek.'' Een ander parlementslid zei dat Prescott vroeger veel respect afdwong, maar dat hij nu ,,een bron van minachting'' is en dat ,,er een gevoel van verraad'' bestaat.

John Reid

Ook de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, krijgt ervan langs in de zondagskranten. De man die de falende Charles Clarke opvolgde met de mededeling dat hij ,,fucking'' achttien uur per dag aan het werk zou gaan om de problemen op het departement op te lossen, blijkt in Frankrijk vakantie te vieren terwijl op het ministerie de ene crisis na de andere ontstaat.

Clarke kwam in de problemen omdat bleek dat buitenlandse veroordeelden niet zoals beloofd waren uitgezet nadat hun straf was afgelopen. Clarke kreeg veel kritiek toen hij kort na de bomaanslagen van 7 juli vorig jaar met vakantie ging.

Meer over