Britse ombudsman moet nog voor aantreden opstappen na reeks vulgaire tweets

'Columnist provocateur' en onderwijshervormer Toby Young is dinsdag afgetreden als lid van een nieuwe waakhond in het Britse hoger onderwijs, nog voordat hij begonnen was.

Patrick van IJzendoorn
Toby Young Beeld Raj Curry / Wikipedia
Toby YoungBeeld Raj Curry / Wikipedia

Aanleiding voor zijn voortijdige vertrek waren provocerende columns en een vrouwonvriendelijke tweets. Volgens de 54-jarige Young leidde de aandacht af van het belang van zijn betrekking.

De staatsecretaris die hem had benoemd, Jo Johnson, is op dezelfde dag door Theresa May op een zijspoor gezet.

Het net opgezette Office for Students moet de belangen bewaken van Britse studenten, die steeds meer als consumenten worden beschouwd. Een van de taken was het bewaken van de vrijheid van meningsuiting die steeds meer aan banden wordt gelegd op de campussen. Als oprichter van een prominente Free School, een staatsschool die door ouders of andere derden wordt bestuurd, werd Young als 'de ideale man' beschouwd.

Vervreemden als levensmissie

Probleem was Youngs faam als enfant terrible. Tien jaar geleden had hij bekendheid verworven met het autobiografische, later verfilmde, boek How to lose friends and alienate people. Dat vervreemden is zijn levensmissie. Zijn rubriek Status Anxiety in weekblad the Spectator was een wekelijkse aanval op de progressieve goegemeente. Hij hekelde ingangen voor rolstoelgebruikers bij scholen, anti-seksisme maatregelen bij bedrijven en pleitte zelfs voor een progressieve eugenetica waarbij arme mensen embryo's kunnen testen op intelligentie.

Daar kwamen de puberale, soms schunnige tweets bij, waarin Young onder meer commentaar gaf op de omvang van borsten van bekende vrouwen. Hij was afgelopen weken druk bezig met het verwijderen van zijn eigen tweets, maar het was te laat. Het zorgde, zeker in het licht van #MeToo, voor twijfel omtrent zijn geschiktheid. In The Guardian vroegen 94 academici om zijn ontslag.

Labour's onderwijswoordvoerder Angela Rayner was een van de eersten die zijn vertrek bepleitte en ze bejubelde dan ook zijn beslissing. Het riep wel de vraag op waarom Rayner nog steeds bereid is samen te werken met collega-kamerlid Jared O'Mara die zich kwetsend heeft uitgelaten over vrouwen en homo's.

'Tragische man'

Commentator Brendan O'Neill noemde de twitterstorm een 'schrikwekkende, moralistische verbanning uit het publieke leven van iemand die niet buigt voor het altaar van 'correct-denken''. Achter Youngs losbandige masker gaat een wat tragische man schuil, die uit de schaduw probeert te geraken van zijn beroemde vader Michael, de socioloog die in 1945 het baanbrekende Labour-verkiezingsmanifest schreef en de term 'meritocratie' doopte.

Tevens heeft Young altijd opgekeken tegen zijn charismatische studievrienden als David Cameron en Boris Johnson, over wie hij ooit een documentaire maakte. Zijn Free School in West-Londen, 'een gratis Eton voor gewone kinderen' zoals hij het omschreef, was een poging het gat tussen particulier en staatsonderwijs te dichten, en zijn eigen vier kinderen beter onderwijs te laten genieten. Binnen het onderwijsestablishment heerst een afkeer van deze 'Free Schools'.

De grote schoonmaak van Theresa May levert vooralsnog niet de rust op waar ze op hoopte. Beeld epa
De grote schoonmaak van Theresa May levert vooralsnog niet de rust op waar ze op hoopte.Beeld epa

Met een nieuw elan zou Theresa May het nieuwe jaar beginnen, het cruciale Brexit-jaar. Na het Annus Horribilis 2017 had ze behoefte aan een nieuwe ploeg ministers en meer diversiteit, zo had Downing Street laten doorschemeren. Het liep maandag anders. De beloofde herschikking toonde vooral Mays zwakte.

Meer over