Britse OM vervolgt Kamerlid Conservatieven voor te groot campagnebudget

Het Britse openbaar ministerie gaat het Conservatieve Kamerlid Craig MacKinlay en twee van diens assistenten vervolgen omdat zij tijdens hun campagne te veel geld zouden hebben uitgegeven.

Patrick van IJzendoorn
Craig MacKinlay Beeld afp
Craig MacKinlayBeeld afp

Dat speelde zich af tijdens de strijd om het kiesdistrict South-Thanet, in Zuidoost-Engeland. Het was de regeringspartij er indertijd alles aan gelegen om Nigel Farage, die daar kandidaat stond namens UKIP, uit het Lagerhuis te houden. De aankondiging van justitie komt ongelegen voor de Conservatieven, een kleine week voor de parlementsverkiezingen.

De slag om Ramsgate

De slag om Ramsgate was een van de hoogtepunten bij de verkiezingsstrijd van 2015. Voor Farage was het de zoveelste poging om te worden gekozen als Kamerlid in Westminster. Hij maakte een goede kans, tot schrik van de Tories. Ook de Labour-kandidaat was kansrijk, alsmede de komiek Al Murray, de zogeheten 'Pub Landlord' die zich had opgeworpen als anti-Farage-kandidaat.

Uiteindelijk won MacKinlay, een voormalig lid van UKIP, met een meerderheid van 2.800 stemmen, waarna Farage zijn vertrek als UKIP-leider aankondigde, om enkele dagen later alsnog aan te blijven.

De Conservatieve Partij smeet met geld tijdens de campagne, meer dan volgens de Representation of the People Act uit 1983 was toegestaan. Na een lang onderzoek, dat begon met onthullingen van Channel 4, heeft de aanklager genoeg bewijs gevonden om tot vervolging over te gaan. De Tories zien het als een politieke vervolging. Ook in twintig kiesdistricten zou er te veel geld zijn uitgegeven, maar een maand geleden had justitie bekendgemaakt dat daar te weinig bewijs voor was. Begin juli moeten MacKinlay en de twee partijactivisten voorkomen voor de rechtbank in Westminster.

MacKinlay, een accountant, is gewoon verkiesbaar volgende week, maar de verwachting is dat hij zijn zetel gaat verliezen aan Labour of UKIP. Farage heeft meteen bekendgemaakt zaterdag naar Ramsgate te gaan om daar een toespraak te houden.

UKIP's kandidaat is dominee Stuart Piper, een raadslid dat vroeger als geestelijk verzorger in ziekenhuizen werkte. Op het moment heeft UKIP geen enkele Lagerhuiszetel nadat Douglas Carswell was opgestapt als afgevaardigde voor een andere kustplaats, Clacton-on-Sea. Na de stem voor de Brexit beleeft de partij een existentiële crisis.

Meer over