Britse minister Rudd stapt op vanwege immigratieschandaal

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is zondagavond afgetreden nadat is gebleken dat ze het parlement had voorgelogen. Tijdens een parlementair verhoor ontkende ze afgelopen week dat er streefcijfers bestaan voor het uitzetten van illegalen. In de dagen daarna dook er echter bewijs op dat de bewindsvrouw het wel wist, waaronder een brief aan Theresa May.

Patrick van IJzendoorn
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd  Beeld REUTERS
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber RuddBeeld REUTERS

De positie van Rudd stond al twee weken onder druk wegens het Windrush-schandaal waarbij oudere Britten van Caraïbische komaf opeens als illegalen werden behandeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door het vertrek van Rudd neemt de druk op May, haar voorganger, toe.

Twee weken lang heeft Rudd gevochten voor haar baan, die ze bijna twee jaar heeft bekleed. Dankzij uitmuntende onderzoeksjournalistiek van The Guardian werd bekend dat tientallen, misschien honderden Britten uit de voormalige koloniën in grote problemen waren gekomen door een hardere immigratiepolitiek die door May als minister van Binnenlandse Zaken was ingevoerd.

Bejaarde Britten die als kind in de jaren vijftig en zestig uit Jamaica, Barbados en andere plekken in de West-Indies naar het moederland waren gekomen en zich nooit officieel hebben geregistreerd, werden het slachtoffer van de creatie van ‘een vijandige leefomgeving’.

Ze verloren banen, huizen en recht op gezondheidszorg. Sommigen konden na een bezoek aan hun geboorteland niet meer terug naar het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het probleem maandenlang door de pers is beschreven en er volop klachten waren binnengekomen op het departement, hield Rudd vol niets te hebben geweten. Wel zei ze dat haar ambtenaren soms de mens achter het proces en het getal uit het oog hadden verloren.

Ze vormde ook een schild voor haar voorganger en huidige bazin May. De harde en volgens critici inhumane immigratiepolitiek was immers afkomstig van haar. Die had ook de juridische bescherming voor deze groep immigranten verwijderd.

Rudd strompelde verder, maar toen diende zich er een nieuw probleem aan: haar departement bleek streefcijfers te hebben gebruikt bij het uitzettingsbeleid. Ze werd op het matje geroepen door de kamercommissie. Gezeten naast een van haar topambtenaren ontkende Rudd deze ‘targets’. Uit interne documenten bleek vervolgens dat ze het wel heeft geweten.

In een brief aan May had ze zelfs geschreven dat de streefcijfers ‘ambitieus maar haalbaar’ zijn. Na het uitlekken van deze brief zat er niets anders op dan te vertrekken, iets waar de oppositie al dagen voor had gepleit. Rudd is het zoveelste slachtoffer op Binnenlandse Zaken, een departement dat al jaren veel problemen kent.

Na haar vertrek kwamen de loftuitingen binnen voor een van de meest eurogezinde ministers uit de ploeg van May. ‘Ik ben bedroefd om Rudd te zien vertrekken – de regering is hierdoor iets minder menselijk geworden,’ beweerde George Osborne, de oud-minister van Financiën die nu hoofdredacteur van The Evening Standard is.

Het is alweer de vierde gesneuvelde persoon uit het kabinet-May dat van crisis naar crisis hobbelt. Eerder traden minister van Defensie Michael Fallon, minister van Ontwikkelingssamenwerking Priti Patel en kabinetschef Damian Green af. De belofte van een ‘sterk en stabiel’ kabinet, die May tijdens de verkiezingscampagne had gedaan, is niet uitgekomen.

Meer over