Britse mensenrechtenadvocaten in verdachtenbankje

Londense mensenrechtenadvocaten die jarenlang honderden Britse Irakveteranen aanklaagden, kunnen sancties tegemoet zien wegens misleiding en leugenachtig gedrag. Gebleken is dat juristen van Leigh Day een document hebben versnipperd dat een jarenlang, 30 miljoen euro kostend onderzoek naar martelpraktijken onnodig zou hebben gemaakt. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje zei David Cameron woensdagmiddag dat de mensenrechtenadvocaten veel hebben uit te leggen.

Patrick van IJzendoorn
David Cameron Beeld ap
David CameronBeeld ap

Dat laatste kunnen ze doen bij Raad van Discipline van de Engelse advocatuur. In het uiterste geval kunnen individuele advocaten een verbod krijgen hun beroep uit te oefenen. Het is een opmerkelijke zaak, want Leigh Day is een bekend, activistisch kantoor dat leeft van letselschadeclaims tegen de Britse staat. In de media worden ze daarom ook wel eens aangeduid als 'ambulance chasers', advocaten die als het ware ziekenauto's volgen, op zoek naar potentiële cliënten.

Veel werk

De afgelopen tien jaar heeft 'Irak' veel werk opgeleverd. Zo stond het kantoor onder meer de nabestaanden van Baha Mousa bij, een Irakees die stierf toen hij door het Britse leger gevangen werd gehouden. Het leidde tot een succesvolle claim van bijna 3,5 miljoen euro. Een soldaat kreeg een jaar cel wegens de slechte behandeling die hij Mousa had gegeven. In totaal heeft Leigh Day ervoor gezorgd dat 250 Iraakse burgers compensatie ontvingen voor geleden schade bij de Britse inval van 2003.

Leigh Day speelde ook een grote rol bij het openbare Al-Sweady-onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de zogeheten 'Slag om Danny Boy' tussen Britse soldaten en verzetsgroepen in mei 2004. De aantijging luidde dat twintig Irakezen in Britse gevangenschap waren overleden. Na een kostbaar onderzoek van vijf jaar bleek het te gaan om lichamen van gewapende rebellen die door de Britten ter identificatie van het slagveld waren gehaald, om daarna te worden overhandigd aan hun naasten.

Daoud Mousa, vader van Daha Mousa. Beeld epa
Daoud Mousa, vader van Daha Mousa.Beeld epa

Leugens

Volgens de onderzoeksrechter waren de aantijgingen 'bewuste en berekenende leugens', slechts bedoeld om de Britse strijdkrachten in diskrediet te brengen en claims in te willigen. Leigh Day-advocate Anna Crowther vernietigde een document waaruit bleek dat de aanklagers, anders dan beweerd, geen onschuldige burgers waren maar leden van de verzetsgroep. Tevens deden advocaten een gevangenenlijst in de papierversnipperaar en hebben ze klagers proberen te ronselen.

Saillant detail is dat het kantoor geld heeft gedoneerd aan een kamerlid van de Labour Partij, die deze week is benoemd tot fractiewoordvoerder van Defensie, de voormalige advocate Emily Thornberry.

Leigh Day heeft alle aantijgingen stellig ontkend.

Emily Thornberry Beeld photo_news
Emily ThornberryBeeld photo_news
David Cameron Beeld reuters
David CameronBeeld reuters
Meer over