Britse media: dader aanslag op moskeebezoekers was vader uit Wales

De man die in Londen inreed op moskeebezoekers, is volgens Britse media de 47-jarige Darren Osborne ui Cardiff, een getrouwde man die vier kinderen heeft. Hij was volgens de Britse staatssecretaris van Veiligheid, Ben Wallace, niet in beeld bij de veiligheidsdiensten.

Inwoners van Finsbury Park, waar de aanslag plaatsvond. Beeld AFP
Inwoners van Finsbury Park, waar de aanslag plaatsvond.Beeld AFP

De politie heeft een inval gedaan in een pand in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Het is onduidelijk of het gaat om het huis van Osborne.

Het door de aanslagpleger gebruikte busje zou eigendom zijn van een verhuurbedrijf in Wales. Het is onduidelijk of het busje is gehuurd of gestolen.

'Hij was niet in beeld wegens extremisme of rechts-extremisme', zei Wallace maandag. Hij ontkent dat de autoriteiten steken hebben laten vallen in de aanloop naar het incident. 'Dit heeft te maken met de omvang van de dreiging waarmee we geconfronteerd worden.'

De Britse premier Theresa May heeft de aanval, waarbij tien gewonden en een dode vielen, scherp veroordeeld. 'Het was weer een aanslag die was gericht op gewone en onschuldige mensen', zei May buiten haar ambtswoning. 'Dit keer ging het om Britse moslims die een moskee verlieten na te hebben gebeden.'

May beloofde dat 'dit soort haat en boosaardigheid' nooit zal overwinnen. Het was de tweede keer deze maand dat de Britse hoofdstad werd opgeschrikt door een aanslag. Eerder reden meerdere mannen met een busje in op voetgangers die over de London Bridge liepen.

De premier noemde het inrijden op moskeebezoekers 'net zo weerzinwekkend als eerdere aanslagen'. Ze stelde dat er extra politie is ingezet 'om gemeenschappen gerust te stellen'. Ook kijken de autoriteiten volgens May of moskeeën extra beveiliging nodig hebben.

Dader wilde 'alle moslims doden'

De politie kreeg rond 00.20 uur (lokale tijd) melding van het incident in het stadsdeel Finsbury Park, vlakbij een van de grootste moskeeën van Groot-Brittannië. Het zou vanwege de ramadan extra druk zijn geweest op straat na het avondgebed.

Volgens ooggetuigen zat de dader achter het stuur van een wit busje en reed hij met opzet in op een groep mensen die net uit een moskee kwamen gelopen. 'Hij kwam op ons af', zegt een van hen tegen de BBC. 'Ik was geshockeerd, geshockeerd, geshockeerd. Er lagen overal lichamen. Goddank ontweek ik hem. Ik sprong weg.'

Een andere ooggetuige, Abdul Rahman, zegt tegen de BBC dat de chauffeur riep dat hij 'alle moslims wilde doden'. De man kwam na de aanslag uit het busje en probeerde weg te rennen. 'Ik sloeg hem in zijn buik', aldus Rahman. 'En toen konden we hem tegen de grond werken, zodat hij niet meer kon bewegen. We wisten hem te stoppen totdat de politie kwam.'

Acht slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht en twee anderen konden op straat worden behandeld. Ook de 48-jarige blanke dader is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn fysieke en geestelijke gesteldheid worden onderzocht.

De politie in Wales werkt samen met Scotland Yard in het onderzoek naar het incident, dat vooralsnog wordt beschouwd als een terroristische daad.

undefined

Politie en hulpdiensten in Finsbury Park in Londen, nadat een busje inreed op voetgangers. Beeld reuters
Politie en hulpdiensten in Finsbury Park in Londen, nadat een busje inreed op voetgangers.Beeld reuters

'Daad van islamofobie'

'We weten nog niet wat er precies gebeurd is, maar het was overduidelijk een aanval op onschuldige inwoners van Londen', zegt burgemeester Sadiq Khan in een verklaring. 'Het lijkt op een aanval op een specifieke gemeenschap, maar net als bij de aanslagen in Manchester, Westminster en Londen Bridge, is het een ook aanval op tolerantie, vrijheid en respect - waarden die wij allemaal delen.'

De Muslim Council spreekt van 'een daad van islamofobie' en roept de Britse veiligheidsdiensten op de beveiliging rond moskeeën aan te scherpen. De politie heeft laten weten dat extra agenten zijn ingezet 'om gemeenschappen gerust te stellen, vooral waar ramadan wordt gehouden'.

Eerdere aanslagen

Enkele weken geleden reed een busje in op voetgangers in het centrum van Londen. De drie aanvallers gingen vervolgens op een andere locatie mensen te lijf met messen. Acht mensen vonden daarbij de dood, 48 mensen raakten gewond. In maart reed een man op mensen in bij het Britse parlement. Bij die aanval kwamen vier mensen om het leven, waaronder een ongewapende politieagent die door de dader werd neergestoken.

Politieagenten patrouilleren door de wijk Finsbury Park. Beeld epa
Politieagenten patrouilleren door de wijk Finsbury Park.Beeld epa

Lees meer over aanslagen in Londen

Jarenlang stond de Finsbury Park Moskee bekend als broedplaats van extremisten. Totdat in 2005 een nieuw bestuur korte metten maakte met het radicale gedachtegoed dat er werd verkondigd.

Een busje reed in op voetgangers in het centrum van landen, waarbij acht mensen om het leven kwamen en 48 mensen gewond raakten. Daders zouden 'strijders van de Islamitische Staat' zijn, maar diverse media benadrukten de onbetrouwbaarheid van die claim.

Londen heeft een paar aanslagen achter elkaar moeten verwerken. Zo veranderde begin deze maand de Brexit-verkiezingen in terreurverkiezingen voor premier May.

Meer over