NieuwsBrexit

Britse krant FT: ‘Na Brexit levert Duitsland geen burgers meer uit aan Verenigd Koninkrijk’

Duitsland stopt met het uitleveren van Duitsers aan Groot-Brittannië wanneer dat land de Europese Unie verlaat. Dit schrijft de Britse krant Financial Times. Duitsland heeft dit besluit vorige week formeel kenbaar gemaakt aan de Europese Commissie, stelt de krant.

De Britse premier May op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel, 11 december 2018.  Beeld Reuters
De Britse premier May op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel, 11 december 2018.Beeld Reuters

Het maakt voor het Duitse besluit niet uit of de Britten met of zonder deal uit de EU stappen. De Duitse grondwet stelt strikte grenzen aan de uitlevering van Duitse burgers. Alleen verzoeken van andere EU-lidstaten maken kans op inwilliging. Binnen de Europese Unie kunnen lidstaten een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigen en daarmee andere EU-landen vragen om uitlevering van een verdachte.

Zodra de Britten de Unie verlaten, vervalt deze samenwerking en verbiedt de Duitse grondwet het voortzetten van uitlevering van burgers. FT citeert een Brusselse ambtenaar die de kwestie een ‘voorteken’ noemt van toekomstige obstakels in de samenwerking tussen de Duitse en Britse politie. Sinds 2010 vroeg het Verenigd Koninkrijk om uitlevering van vijftien Duitsers, die onder andere verdacht werden van kindermisbruik, fraude, witwassen en drugshandel.

Niet alleen de Duitsers, ook andere EU-landen kunnen na een Brexit uitlevering van burgers aan Groot-Brittannië weigeren. Dit geldt niet voor Nederland. Al in 1898 sloten Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland een verdrag tot uitlevering van misdadigers.

Meer over