Britse krant brengt FIFA in verband met corruptie

amsterdam De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt of twee leden van het uitvoerend comité zich gevoelig hebben getoond voor omkoping. Ze zouden hun stem, in de strijd om de organisatie van het WK in 2018, hebben aangeboden in ruil voor geld.

Dat aanbod zou zijn gedaan aan verslaggevers van de Britse krant Sunday Times, die zich undercover voordeden als lobbyisten voor een groep Amerikaanse bedrijven. Volgens de Britse krant staat op film hoe het Nigeriaanse lid Amos Adamu in ruil voor zijn steun om 570 duizend euro vraagt voor een persoonlijk project. Reynald Temarii, het hoofd van de Oceania Football Confederation, stelde 1,6 miljoen euro te willen voor een sportacademie in ruil voor zijn stem.


FIFA liet zondag weten al het beschikbare materiaal over de kwestie te hebben opgevraagd bij de krant. 'Als we dit hebben geanalyseerd kunnen we een beslissing nemen over eventuele vervolgstappen', aldus een verklaring.


Voorzitter Sepp Blatter schreef in een open brief aan de leden van het uitvoerend comité van de FIFA dat de aantijging van de Britse krant 'een onplezierige situatie is die een negatieve invloed heeft op de bond en de toewijzing van de organisatie van het WK'. Blatter liet ongewis of de stemmig omtrent de toekenning van de WK's van 2018 en 2022 doorgang zal vinden op 2 december.


Eerder had het Amerikaanse FIFA-lid Chuck Blazer verklaart dat de stemming van de 24 leden van het uitvoerend comité niet zal worden uitgesteld. 'We willen de zaken gescheiden houden en het is belangrijk een beslissing te nemen over de WK's.'


De VS lieten vrijdag weten niet meer in de race te zijn voor het WK van 2018, omdat het land zich volledig wil focussen op de organisatie van het WK van 2022. Daardoor is Nederland samen met België alleen nog kandidaat voor het WK van 2018. Voor dat eindtoernooi zijn alleen Europese landen in de race. Het is uitgesloten dat de FIFA in 2022 weer voor een Europees land als organisator zal kiezen.


Meer over