Britse korpsen vervangen bobby's door particuliere beveiligers

Twee grote Britse politiekorpsen willen een deel van hun taken uitbesteden. Niet gewone bobby's, maar beveiligingsbedrijven zullen in dat geval verantwoordelijk zijn voor onder meer het vasthouden van verdachten, oplossen van misdaden, volgen van gevaarlijke individuen, dagelijkse patrouilles en uitrukken naar incidenten.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Net als hun collega's elders in het land moeten de korpsen van Surrey en de West-Midlands de komende jaren 20 procent bezuinigen. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zei dat er wat haar betreft zo veel mogelijk mag worden geprivatiseerd. Dat lieten genoemde korpsen zich geen twee keer zeggen. Beveiligingsbedrijven, marktleider G4S voorop, mogen nu bieden op een verscheidenheid aan klassieke politietaken. Het gaat hierbij om miljardencontracten.

Het uitbesteden van politietaken is niet tegen de wet, tenzij het gaat om handelingen die alleen kunnen worden verricht door een diender die de ambtseed heeft afgelegd, zoals het arresteren van personen. Wel is het tegen de geest van Robert Peel. De grondlegger van de Britse politie, naar wiens voornaam de term 'bobby' verwijst, zei twee eeuwen geleden dat 'the police are the public, and the public are the police'. Volgens hem kan een agent alleen autoriteit uitstralen wanneer hij vertrouwen geniet van en ter verantwoording kan worden geroepen door de mensen die hij dient.

De privatisering van de politie past evenwel in een trend. Zo hebben enkele andere korpsen reeds hun papierhandel uitbesteed. Dat ging gepaard met wisselende ervaringen. De politie van Avon & Somerset heeft besloten enkele bureaucratische taken uiteindelijk toch maar zelf te verrichten. Beveiligingsdiensten, eufemistisch 'the wider police family' genoemd, nemen ook steeds meer patrouilletaken over. In Londen, bijvoorbeeld, houden ze een oog op geprivatiseerde openbare ruimtes, met name in de financiële districten.

Bovenal past het in de strategie van de Conservatief-Liberale coalitie, die de privatiseringen van Thatcher, Major, Blair en Brown enthousiast voortzet. Er liggen ook voorstellen om delen van de gezondheidszorg en de sociale zekerheid over te dragen aan de private sector. Het streven naar de Bobby Unlimited is een omstreden stap. De vrees bestaat dat beveiligingsbeambten zich niet zozeer baseren op de principes van Peel, alswel op de wetten van de vrije markt.

undefined

Meer over