Britse kamerleden debatteren over inreisverbod Trump

Moet Donald Trump de toegang tot het Verenigd Koninkrijk worden ontzegd? Over deze vraag debatteren Britse kamerleden vandaag vanaf half zes Nederlandse tijd. Het debat is een gevolg van een onlinepetitie die door meer dan een half miljoen Britten is ondertekend. De uitkomst van de stemming is niet bindend.

Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

De petitie was opgesteld door Suzanne Kelly, nog voordat de Republikeinse presidentskandidaat na de IS-terreur in Californië opperde om moslims tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. Reeds daarvoor maakte Kelly, een socialiste uit Aberdeen, zich zorgen over de toenemende populariteit van de uitgesproken vastgoedmiljardair. Ze voert al jaren campagne tegen Trump vanwege diens aanleg van twee golfbanen in Schotland, waarvan eentje in Aberdeenshire. Deze projecten zijn indertijd van harte ondersteund door voormalig Eerste Minister Alex Salmond.

Intellectuelendistrict

Door de omstreden uitspraken van Trump liep het storm met de petitie, die reeds door 571.000 mensen is ondertekend. Bij het passeren van 100.000 ondertekenaars was het parlement verplicht het onderwerp te agenderen. Veel aandacht tijdens het drie uur durende debat in Westminster Hall zal uitgaan naar het Labour-kamerlid Tulip Siddiq, een 33-jarige moslima die het intellectuelendistrict Hampstead vertegenwoordigt. Volgens haar valt Trump in dezelfde categorie als haatimams. Ook Salmond is voor een inreisverbod. De regeringspartij voelt weinig voor deze radicale stap.

Oppositieleider Jeremy Corbyn is evenmin voorstander van zo'n verbod. De socialist heeft Trump uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in zijn Noordlondense kiesdistrict en de aldaar gelegen Finsbury Park-moskee, zodat de Amerikaan met eigen ogen kan zien dat zijn uitspraak over no-go gebieden in de Britse hoofdstad niet op waarheid berusten. Het socialistische kamerlid Paul Flynn zou zo'n educatieve werkweek voor de rechtse politicus gaarne willen uitbreiden naar overstroomde gebieden zodat Trump kan zien dat klimaatverandering wel degelijk bestaat.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Geert Wilders

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May kan in theorie zo'n inreisverod instellen. In het verleden heeft haar departement dat gedaan met 'pick-up coach' Julian Blanc, Geert Wilders, de Franse provocateur Dieudonne M'Bala M'Bala, de Amerikaanse blogster Pamela Geller en haar landgenoot shockjock Michael Savage. Trump zelf gedreigd om af te zien van een investering van 900 miljoen euro in zijn golfbanen, hetgeen slecht zou zijn voor de werkgelegenheid ter plekke. De Schotse golfbond heeft laten doorschemeren The Open te laten voorbij gaan aan Trumps golfclubs.

Op de opiniesite Breitbart vroeg Raheem Kassam zich ondertussen af wat zo'n verbod zou betekenen voor andere buitenlandse politici met radicale inzichten. 'Hoe zit het met de Hongaarse premier Viktor Orban, die heeft beweerd dat de Islam nooit een deel van Europa kan zijn, of de Slowaakse premier Robert Fico, die heeft gezegd dat het integreren van moslims onmogelijk is? Gaan we kritische ex-moslims als Ayaan Hirsi Ali ook tegenhouden?' Premier David Cameron heeft de uitlatingen van Trump 'verdeeldheid zaaiend, dom en fout' genoemd.

Theresa May Beeld reuters
Theresa MayBeeld reuters
Meer over