‘Britse IND verstrekte visa in ruil voor seks’

De Britse overheid begint een onderzoek naar een mogelijk schandaal bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Londen. Buitenlandse vrouwen zouden visa hebben gekregen in ruil voor seks....

Een voormalige ambtenaar bij een druk immigratiecentrum in Zuid-Londen vertelde de krant The Sun dinsdag dat corrupte ambtenaren het bed deelden met mooie meisjes die bang waren dat hun visum niet zou worden verlengd. ‘Een meisje kwam binnen en vertelde ons dat een functionaris haar in haar flat had bezocht en met haar naar bed was gegaan’, zei Anthony Pamnani ‘Ze kreeg een visum voor onbepaalde tijd.’

Collega's wisselden geregeld hun telefoonnummers uit met aantrekkelijk ogende immigrantes, zegt Pamnani, die naar eigen zeggen uit walging over de sfeer op zijn werk de IND verliet. Braziliaanse vrouwen kregen volgens hem zonder dat daar reden toe was gemakkelijker toestemming om in het land te blijven dan hun vriendjes.

Het visum van immigrantes die in de ogen van de ambtenaren lelijk waren, werd juist niet verlengd, vertelde de 23-jarige ex-ambtenaar het Britse boulevardblad. De functionarissen hingen de foto's van de lelijke immigranten voor de grap aan de muur.

De klokkenluider liet ook weten dat de ambtenaren vaak te lui waren om te controleren of de immigranten criminele antecedenten hebben. Daardoor zouden potentiële terroristen makkelijker het land in kunnen komen. Ook zouden de ambtenaren instructies hebben om meer Oost-Europeanen binnen te laten, ten koste van het aantal Aziatische immigranten.

Onderminister van Binnenlandse Zaken Toy McNulty zei tegen de omroep BBC alle vertrouwen te hebben in de professionaliteit van de IND'ers. Hij noemde de kritiek echter ‘ernstig’ en zei ervoor te zorg te zullen dragen dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht.

Meer over