Britse fiscus pakt managers met riante optieregelingen aan

Britse topmanagers moeten voortaan normaal inkomstenbelasting betalen als zij de aan hen toegekende aandelenopties te gelde maken. Ook moeten concern veel meer informatie verstrekken over allerlei soorten vergoedingen die zij aan hun managers verstrekken....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Tot deze veranderingen heeft het zogenoemde Greensbury-rapport over de beloning van het topmanagement opgeroepen, dat gisteren is verschenen. Voorzitter van de commissie die het rapport heeft opgesteld was Sir Richard Greensbury, voorzitter van de raad van bestuur van Marks & Spencer. In de commissie hadden verder topbestuurders van onder andere British Petroleum en British Telecom zitting.

Direct na publicatie van het rapport deelde minister Clarke van Financiën mee dat de managers voortaan inkomstenbelassting moeten betalen over de winst die zij met het verzilveren van hun opties behalen. Tot nu toe vielen zij onder het lagere tarief van de vermogenswinstbelasting, een heffing die in Nederland niet bestaat.

De maatregel van Clarke betekent een grote ommezwaai vergeleken met het standpunt dat de Britse Conservatieve regering tot dusver innam. Zij heeft zich altijd verzet tegen de wens van de Labour-oppositie om de extra optie-inkomens van de managers zwaarder te belasten.

In een toelichting zei Sir Richard Greensbury dat 'het rapport een antwoord is op de bezorgdheid bij het publiek en de aandeelhouders over beloningen van directeuren'. De afgelopen weken is in Engeland grote opschudding ontstaan over de forse loonverhogingen voor en de toekenning van grote optiepakketten aan directeuren van geprivatiseerde nutsbedrijven. Zo kreeg de topmanager van British Gas een loonsverhoging van 71,2 procent. Het oproer heeft de luchtvaartmaatschappij British Airways ertoe aangezet het optieplan voor de bestuurders eind dit jaar te schrappen.

In het Greensbury-rapport worden de hoge inkomsten van de bestuurders van nutsbedrijven ook met kritiek begroet. Volgens het rapport zijn de salarissen veel hoger dan nodig om managers aan te trekken, te behouden of te motiveren.

De opstellers van het rapport zijn ook niet te spreken over de korting die Britse managers krijgen als zij opties op aandelen van hun eigen bedrijf kopen. De Londense beurs heeft al toegezegd de eigen code zo aan te passen dat vanaf oktober deze kortingen van de baan zijn.

De commissie wil ook dat in het jaarverslag komt te staan hoeveel elk directielid aan salaris, aandelenopties, pensioen en bonussen ontvangt. Nu wordt alleen het hoogste en laagste salaris vermeld, zonder namen erbij.

Meer over