Britse crimineel voor 26 miljoen 'geplukt'

De Sunday Times nam de roemruchte Britse crimineel Curtis W. op in de lijst van de vijfhonderd rijkste Britten, nog vóór coureur Nigel Mansell en popster Elton John....

Van onze verslaggever

W. zou dat bedrag hebben overgehouden aan de handel in hasj, xtc, speed en heroïne vanuit Nederland. Voor het bijeenharken van het geld had hij niet meer dan elf maanden nodig; van november 1995 tot oktober 1996. Twee jaar geleden werd zijn veroordeling tot twaalf jaar cel vanwege die drugshandel definitief. Curtis kreeg ook vier jaar wegens het doodslaan van een medegevangene in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Met dit vonnis heeft Curtis W. de op een na hoogste toegewezen ontnemingsvordering in de Nederlandse 'plukze'-geschiedenis op zijn naam staan. Alleen drugsbaron Charles Zwolsman moet meer afstaan; bijna 28 miljoen gulden.

Zo bezien is het jammer voor W. dat het Openbaar Ministerie voor alle zekerheid zijn eis tot ontneming van de verdiensten van W. heeft gematigd. De aanklager berekende eerst dat W. aan de handel in drugs minimaal 20,7 miljoen had verdiend en maximaal 65,1 miljoen gulden. Aannemelijk werd een winst geacht van 29,3 miljoen. In de definitieve eis werd een voordeel genoteerd van 26,1 miljoen.

De rechtbank toont zich in haar vonnis overtuigd van de verdienste van die 29,3 miljoen. Dat bedrag zou van Curtis W. de kennelijk rijkst gevederde criminele kip van Nederland hebben gemaakt. Van geen misdadiger zou officieel zoveel mogen worden geplukt. In haar eindoverweging conformeert de rechtbank zich echter aan de eis van '26,1 miljoen', wat betekent dat Zwolsman de eerste plaats behoudt. Als W. niet betaalt, dan wordt de betaling vervangen door zes jaar cel extra.

Meer over