NieuwsBrexit

Britse Conservatieve Partij houdt deur dicht voor UKIP-suikeroom

De Britse Conservatieve Partij heeft bepaald dat UKIP-kopstuk Arron Banks geen lid mag worden. Door de zelfuitgeroepen ‘Bad Boy of Brexit’ buiten de deur te houden, zou de regeringspartij willen laten zien dat zij waakt voor een infiltratie van UKIP-leden en andere geharde Brexiteers.

Patrick van IJzendoorn
Arron Banks. Beeld EPA
Arron Banks.Beeld EPA

Verzekeringstycoon Arron Banks was een belangrijke donateur van de Conservatieve Partij, totdat hij vier jaar geleden besloot zijn miljoenen in UKIP te steken. Hij is een goede vriend van Nigel Farage. Als suikeroom van de eurosceptische beweging speelde Banks een belangrijke rol bij de Brexit-campagne, waarover hij het boek The Bad Boys of Brexit zou schrijven. Afgelopen maanden is naar buiten gekomen dat hij warme contacten onderhield met de Russische ambassadeur in Londen.

Nu UKIP geen rol van betekenis meer speelt in het politieke landschap, vrezen de Conservatieven dat ‘kippers’ massaal terugkeren naar het oude nest. Leave.uk, de organisatie van Farage en Banks, heeft opgeroepen snel lid te worden, zodat mensen kunnen meestemmen als het tot een interne leiderschapsverkiezing komt. Maar de partijleiding heeft gezien hoe Labour op zo’n manier is overgenomen door Jeremy Corbyn en wil dat binnen eigen gelederen voorkomen. Premier Theresa May staat nu al onder grote druk en wacht dit najaar mogelijk een couppoging van Brexiteer Boris Johnson, die aanzienlijke populariteit geniet bij de achterban.

Volgens Banks toont zijn afwijzing aan dat ‘Brexiteers niet welkom zijn bij de Conservatieven’. De partijtop staat vierkant achter het Chequers-voorstel van May, een voorstel dat al leidde tot het aftreden van David Davis en Boris Johnson. In The Sunday Telegraph had de premier benadrukt dat zij zich niet zal overgeven aan Brussel. Er komt geen compromis, beloofde ze, maar er zijn er maar weinigen die dat geloven. Eind vorig jaar ging ze bij de beslissende Europese top ook door de knieën.

Witte vlag

Een dag later volgde het antwoord van Johnson. De oud-minister van Buitenlandse Zaken schreef dat ze met Chequers al de witte vlag heeft gehesen. Nog steeds zal het Verenigd Koninkrijk meerijden in de Europese taxi, zo beweerde Johnson, maar dan in de achterbak. ‘Het schandalige aan deze Brexit is niet dat we hebben gefaald, maar dat we het niet eens hebben geprobeerd’,
foeterde hij. De Brexit-onderhandelingen zijn volgens hem net zo geregisseerd
als Amerikaanse worstelwedstrijden.

Dat alles klinkt als muziek in de oren van de Conservatieve achterban, die weinig moet hebben van Chequers. Sterker, het voorstel is meer gehaat dan de ‘poll tax’, de regressieve belasting die de prelude vormde op de val van Margaret Thatcher. EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft dit weekeinde laren weten weinig fiducie te hebben in de Britse plannen, wat Brexiteer Jacob Rees-Mogg bracht tot de constatering dat hij meer gemeen heeft met de Fransman dan met zijn eigen leider.

De Brexiteers zijn vastbesloten Chequers te saboteren, wat meteen een eind zal maken aan Mays premierschap. The Sunday Times wist te melden dat Lynton Crosby achter de schermen actief is, de verkiezingsgoeroe die Boris Johnson twee keer hielp bij het winnen van het Londense burgemeesterschap. De grootste uitdaging is om Kamerleden over te halen Johnson te nomineren. Binnen de Conservatieve fractie geniet Johnson minder steun dan bij de gewone leden.

Een lakmoesproef zal het Conservatieve partijcongres zijn, dat eind deze maand begint in Birmingham. Nu hij geen minister meer is, heeft Johnson geen automatische spreektijd in de plenaire zaal, maar de verwachting is dat zijn toespraak, waar deze ook wordt gehouden, veel meer belangstelling zal trekken dan die van May. May zelf gaat de komende weken door Europa reizen, in de hoop daar wel steun te vinden voor haar compromisvoorstel.

Meer over