Britse brandweer lijkt machteloos

De Britse brandweer heeft maandagavond een nieuwe poging gewaagd de grootste vuurzee in het naoorlogse Europa te blussen. Enkele uren eerder had de brandweer zich teruggetrokken vanwege hernieuwd explosiegevaar....

Commandant Roy Wilsher sprak van een brand van apocalyptische proporties. ‘We weten zelf niet wat we precies moeten doen en wat de effecten zijn. Niemand heeft hier ervaring mee’, erkende hij. Hij zei dat de brandweer geen menselijke tragedie wilde naast een milieutragedie en dat daarom tijdelijk met blussen was gestopt.

Eerder maandag spoot de brandweer 35 duizend liter water en chemisch schuim per minuut over de tanks met benzine, kerosine en diesel. Bij twaalf kleinere opslagtanks kon de brand op deze wijze worden geblust. De miljoenen liters brandstof die inmiddels al in vlammen zijn opgegaan hebben een grote zwarte rookwolk veroorzaakt die zich over heel zuid-Engeland uitstrekt. Deze wolk bereikte maandag de Franse kust en zal vermoedelijk morgen zelfs in Spanje te zien zijn. Als gevolg van de naar noordoosten draaiende wind beweegt de rookwolk zich nu in zuidwestelijke richting.

Hoewel een Al Qa’ida-cel vijf dagen geleden heeft opgeroepen tot aanslagen op oliedepots in het Westen (‘met gestolen waar uit het Midden-Oosten’, aldus de terreurgroep) gaat de politie voorlopig uit van een bedrijfsongeluk. Wel is een antiterreureenheid betrokken bij het onderzoek.

Hoewel de brandweer spreekt van een milieutragedie, zouden de gevolgen van de brand voor het milieu beperkt zijn. In vergelijking tot de oliebranden die recent woedden in Irak, zijn de verbrande hoeveelheden gering. ‘Het heeft hetzelfde effect. Alleen is er hier maar één vuurhaard en zal die maar korte tijd branden’, zegt prof. Ian Colbeck van de Universiteit van Essex.

De hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht boven Zuid-Engeland is volgens hem vijf of zes keer zo hoog als normaal, maar hij noemt dit geen ernstig gevaar. ‘Als je een astma of bronchitispatiënt bent, kun je beter binnen blijven’, adviseert Colbeck. Als gevolg van regen kunnen de deeltjes naar beneden komen en daar in aanraking komen met vee, vis en andere dieren.

Meer over