Britse acteur verandert in Ierse strijder voor onafhankelijkheid

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Dublin, 9 augustus 1995

De eerste dag van onze grote massascène in O'Connell Street. We hebben mensen nodig die juichen om het zojuist gesloten verdrag en een bloeddorstige meute bij De Valera's notoire speech over 'waden door bloed'.

We hadden op vijfduizend man gehoopt, maar horen dat het minstens het dubbele aantal is. De toejuichingen probeer ik uit de losse pols te filmen, maar duizenden mensen dringen naar voren en het begint gevaarlijk te worden.

We filmen wat we kunnen en verplaatsen de set dan naar het hoofdpostkantoor, waar een stellage is gebouwd voor De Valera's speech.

Alan Rickman zal De Valera spelen. Een Britse ster die een legendarische Ierse leider speelt, voor Ierse toeschouwers. Pas als ik hem naar de stellage begeleid, begrijp ik wat ik van hem vraag.

Alan staat stijf van de zenuwen, en ik houd mijzelf voor dat dat een goed teken is. Ik probeer de massa op te jutten, zeg dat ze zich moeten laten meeslepen. Dan begint Alan. Er voltrekt zich een wonderbaarlijke transformatie. Zijn omhoog schietende stem, de verbeten hartstocht, de archaische articulatie - alles lijkt griezelig echt. Zijn stem gaat op in het kabaal: luidkeels protest, juichende bijval, alles door elkaar.

Na afloop ga ik naar de mobiele kleedkamer om hem te feliciteren. Hij kijkt me duister aan en zegt: dit had je een Amerikaanse acteur nooit durven aandoen.

Neil Jordan (1950), Iers filmregisseur. Ingekort fragment uit Michael Collins - Screenplay and Film Diary. Penguin, 1996.

Eamon de Valera (R) met Charel de Gaulle in 1969. Beeld afp
Eamon de Valera (R) met Charel de Gaulle in 1969.Beeld afp
Meer over