'Brits vliegtuig week uit voor Egyptische raket'

Een vliegtuig met Britse toeristen moest in augustus uitwijken voor een raket vlak voor de landing op de luchthaven van het Egyptische Sharm el-Sheikh. Volgens Britse media vloog de raket op een afstand van zo'n 300 meter langs het vliegtuig boven het schiereiland Sinaï. De piloot zag de raket en draaide naar links.

Toestel van reisorganisatie Thomson Beeld epa
Toestel van reisorganisatie ThomsonBeeld epa

Onderzoek van het Britse ministerie van vervoer wees uit dat het niet om een 'gerichte aanval' ging, aldus het departement. De lancering van de raket had 'waarschijnlijk te maken met routine-oefeningen van het Egyptische leger in dat gebied op dat moment'.

Thomson ziet 'geen reden tot zorg' over toekomstige vluchten. De slotsom van het regeringsonderzoek was destijds dat het vliegverkeer van en naar Sharm el-Sheikh veilig kon worden voortgezet, stelt Thomson.

Het incident met de Thomson-vlucht met 189 passagiers aan boord vond plaats op 23 augustus. De inzittenden werd niets verteld over een raket. Een aantal bemanningsleden is pas na de veilige landing op de hoogte gebracht.

Twee maanden later, op 31 oktober, stortte een Russisch lijnvliegtuig uit Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï. De Amerikanen en Britten zeggen over aanwijzingen te beschikken dat de 224 inzittenden slachtoffer zijn geworden van een aanslag.

Meer over