Brits model met hijab stapt uit L'Oreal-campagne wegens verzenden van anti-Israëlische tweets

Het Britse model Amena Khan is uit een L'Oreal-campagne gestapt wegens anti-Israëlische tweets die ze vier jaar geleden heeft verzonden. Dat maakte ze bekend op haar Instagrampagina. Enkele dagen daarvoor had Khan, die beroemd werd als beautyblogger, de wereld laten weten als eerste hijab-draagster prominent reclame te zullen maken voor haarverzorging.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld L'Oreal
Beeld L'Oreal

Khan toonde zich indertijd zeer betrokken bij het lot van de burgers op de Gazastrook. Na het zien van de film Children of the Gaza War vergeleek ze Israël in een tweet met de Egyptische farao's. 'Beiden zijn kindermoordenaars', schreef ze, gevolgd door de uitroep Insha'Allah ('als God het wil'). In een andere tweet noemde ze Israël 'een sinistere straat'. Ze heeft ze inmiddels verwijderd en spijt betuigd. In een verklaring beweerde ze veel waarde te hechten aan 'diversiteit'.

Antisemitisme

De grens tussen kritiek op de politiek van de staat Israël en antisemitisme is vaak moeilijk te trekken. Uit een onderzoek bleek afgelopen zomer dat de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk steeds vaker het doelwit is van haatacties. De Community Security Trust kreeg vorig jaar tachtig meldingen binnen - een toename van 30 procent vergeleken met het jaar daarvoor - van incidenten jegens Joodse burgers: fysiek geweld, haatmail, vandalisme en bedreigingen via sociale media.

Tegen de BBC zei rabbijn Alex Chapper dat jongeren van Aziatische komaf geregeld antisemitische leuzen roepen als hij in het Oost-Londense Ilford op weg is naar de synagoge - vooral wanneer Israel in het nieuws is. Ook de Labour Partij wordt steeds meer in verband gebracht met antisemitisme. Uit een intern onderzoek bleek dat antisemitisme in de partijgelederen geen epidemische vormen heeft aangekomen, maar dat er soms wel sprake is van een 'giftige sfeer'.

Directe aanleiding voor het onderzoek was de vergelijking die parlementariër Naz Shah had gemaakt tussen Israël en het Derde Rijk.

Meer over