Nieuws

Brits Lagerhuis wil inzage in sms’jes tussen Boris Johnson en stofzuigerkoning Dyson over belastingregeling

Britse parlementariërs willen inzage in het sms-verkeer van Boris Johnson. Zij willen opheldering over de communicatie tussen de premier en stofzuigerkoning James Dyson en de speciale toegang die topondernemers zouden hebben tot de hoogste politici van het land.

Patrick van IJzendoorn
Topondernemer James Dyson. Beeld AP
Topondernemer James Dyson.Beeld AP

Johnson zou daarin een aanpassing van het Britse belastingbeleid hebben besproken. Er bestaan in het algemeen vermoedens dat mensen die het nummer van de Britse premier hebben, speciale privileges krijgen. Downing Street beweerde dat Dominic Cummings het lek is, maar in een blog heeft de voormalige topadviseur van Boris Johnson dat ontkend. Sterker, hij opende een keiharde aanval ingezet op zijn oude baas. The Dom noemt Johnson onder meer incompetent.

‘James, ik ben de First Lord of the Treasury (officiële benaming Britse premier, red.) en je kunt ervan uitgaan dat je alle steun krijgt die je nodig hebt.’ Dat was het laatste bericht in een dialoog tussen de premier en de miljardair die bekendstaat om zijn krachtige stofzuigers. De sms’jes waren via een lekkende rijksambtenaar in het publieke domein gekomen. Ze dateren uit de begindagen van de pandemie, toen Johnson de ondernemer had ingeschakeld om beademingsapparatuur te ontwikkelen.

Belastingregeling

Dyson zou moeite hebben gehad met een belastingregeling die nadelig is voor in het buitenland residerende werknemers, die tijdelijk op Britse bodem werken. Deze hindernis zou door minister van Financiën Rishi Sunak worden weggenomen. Volgens Dyson was het sms-verkeer bedoeld om opheldering te krijgen over belastingregels. Dyson, wiens producten in Engeland worden ontwikkeld en in Azië worden gemaakt, is een prominent brexiteer.

De kabinetssecretaris heeft Johnson aangeraden om een nieuw telefoonnummer te nemen, omdat hij door de jaren heen te gul is geweest met het uitdelen van zijn bestaande nummer. Kamerleden van de Labourpartij zijn wel benieuwd naar andere sms-contacten. Tekstverkeer met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman kwam eerder al naar buiten.

Speciale toegang

Het versterkt de indruk dat bepaalde topondernemers speciale toegang hebben tot de hoogste politici van het land. Oud-premier David Cameron, zo werd onlangs bekend, heeft bij de regering lobbywerk verricht voor de omgevallen Greensill-bank. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock bleek vorig jaar een overheidscontract voor het maken van coronatestbuisjes te hebben uitgedeeld aan een bevriende kroegeigenaar.

Toevallig besloot premier Johnson eerder deze week om toch geen dagelijkse tv-persconferentie met zijn officiële woordvoerder Allegra Stratton uit te zenden. Om deze uit het Witte Huis afkomstige traditie mogelijk te maken, was de persruimte van Downing Street verbouwd voor liefst 3 miljoen euro. De werkzaamheden werden uitgevoerd door een Russische firma die ook de studio voor de Russische staatstelevisie had ingericht. De reden van de afgelasting is onbekend. Mogelijk zijn er te veel lastige vragen.

Meer over