Brits kamerlid: Melk en warm bad helpen tegen vreemdgaan

Een koud bad, een glas melk en vroeg naar bed om daar te liggen peinzen over een verkiezingsnederlaag, en de dood. Dat is volgens het ervaren Britse kamerlid Paul Flynn de beste manier om de seksuele verleidingen te weerstaan die het werk in Westminster met zich meebrengt.

Melk © Colourbox

Door alle seksaffaires in de afgelopen decennia heeft de Moeder van alle Parlementen soms iets weg van een nachtclub, waar zelfs de minst aantrekkelijke volksvertegenwoordigers een seksuele aantrekkingskracht bezitten.

Bekoorlijke vrouwen
De 76-jarige socialist Flynn heeft in de nieuwe uitgave van zijn boek How to be a backbencher een apart hoofdstuk gewijd aan het gevaar van overspel. Het districtenstelsel brengt met zich mee dat de meeste mannelijke Britse Kamerleden gedurende de week in een Londens appartement wonen en zich in het weekend herenigen met hun gezin in het kiesdistrict. Een combinatie van eenzaamheid, spanning en bekoorlijke vrouwen kan ontrouw met zich meebrengen.

Dat is niet iets van de laatste jaren. In de jaren vijftig had het Conservatieve Kamerlid Bob Boothby een affaire met de vrouw van de premier, de politieke dagboeken van Alan Clark zijn het Engelse equivalent van La vie sexuelle de Catherine M. en Thatcher's beoogde opvolger Cecil Parkinson verwekte een baby bij zijn secretaresse.

De voormalige vicepremier John Prescott, die een gelijkenis vertoont met Jabba de Hut uit Star Wars, deelde het bed met zijn secretaresse. De ministers Chris Huhne en wijlen Robin Cook, die vaak klaagde dat hij werd omschreven als een tuinkabouter, hebben hun vrouwen verlaten voor jonge assistentes.

Nepotisme
Om te voorkomen dat secretaresses veranderen in echtgenotes, is het volgens Flynn beter dat echtgenotes secretaresses worden, zoals nu al vaak het geval is. Om beschuldigingen van nepotisme te voorkomen probeert Kamervoorzitter John Bercow juist een einde aan deze praktijk te maken.

Bercow zelf kan trouwens een bescheiden bijdrage leveren aan de de-seksualisering van Westminster door zijn publiciteitsminnende eega te vragen niet meer slechts in een laken gekleed te poseren in het raam van de ambtswoning naast Big Ben.

Meer over