Brit belegt in Beckhams

Bijna driehonderdduizend Britten spreken tegenwoordig in de pubs over 'Arnies' (Arnold Schwarzenegger) en 'Britten' (Britney Spears) als ze het over beleggen hebben....

Peter de Waard

De BBC scoort er goed mee. 'Dagelijks zijn er zeven miljoen hits op de website. Daarmee is het de populairste BBC-site na de nieuwspagina', zegt een woordvoerster van de omroep. Principiële problemen heeft de BBC niet met het monsterverbond met de gossip-industrie. De staatsomroep verkoopt Celebdaq als educatief - als een opstapje naar de echte beurs.

Het spelletje is volgens de BBC in eigen huis bedacht. De van Endemol afkomstige Conrad Green, een goeroe van reality-televisieshows, die ook aan Big Brother en Pop Idols meewerkte, heeft er daarna een televisieprogramma bij gemaakt.

In juli 2002 werd Celebdaq - een samentrekking van celebrity en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq - geopend. Deelnemers kregen ieder virtueel tienduizend pond, die ze konden investeren in een geselecteerde groep van 150 prominenten, zogenoemde slebs.

In februari van dit jaar besloot BBC het spelletje ook te gaan uitzenden op het nieuwe digitale 'jongerenkanaal' BBC3. 'We wilden een groep van loyale deelnemers creëren voor we met de uitzendingen begonnen', zegt producer Chris Wilson. De televisieshow maakte van het spelletje een hype. Met name jongeren, wier honger naar gossip blijkbaar onverzadigbaar is, stapten massaal in.

Een paar dagen na de eerste uitzending crashte de website al en moest extra geheugen worden gecreëerd. Wilson: 'Het is het eerste televisieprogramma dat bedoeld is om de website te ondersteunen. Big Brother had een populaire website, maar het programma stond op zichzelf. De televisieshow is geheel ondergeschikt aan de website.'

De 35 minuten televisie die elke week worden gevuld, bestaan ook uit veel gegiechel, ironie, onzin, krantenoverzichten en lijsten met de koersontwikkeling in de afgelopen weken. Celebdaq heeft niettemin de pretentie van een professioneel business-programma.

De presentator is Peter O'Connell, een voormalig BBC-correspondent op Wall Street. Hij ondervraagt 'beleggingsanalisten' en geeft tips: 'Misschien komt er een huwelijk aan van Gwyneth Paltrow.' En voor de rest wordt veel op locatie gewerkt. 'O, wat zonde. Hier woont Jennifer Lopez. Het had een sprookjeshuwelijk moeten worden tussen twee mooie mensen. En nu gaat het niet door', meldt de Celebdaq-correspondent uit Hollywood met vrolijke tranen van ironie. Maar ook de sterren zijn allang niet alleen meer passieve deelnemers. Zij maken graag hun opwachting, in de hoop hun marktwaarde te kunnen verhogen.

Echte prijzen of punten waarmee boodschappen kunnen worden gedaan, zijn bij de BBC-show niet te verdienen, behalve een weekprijs voor de tophandelaar van 100 pond, die maar één keer per persoon kan worden gewonnen - 'Ook al ben je elke week tophandelaar'. Wie erin slaagt van zijn startbedrag van tienduizend pond een miljoen pond te maken, krijgt een eervolle vermelding op de website - met een symbooltje (een sportauto voor degene die vijf keer een miljoen heeft, een jacht voor tien keer een miljoen en een privé-jet voor vijftien keer een miljoen) en wordt daarna teruggezet naar tienduizend pond - 'anders zou hij of zij zo veel geld krijgen dat het gevaar van manipulatie dreigt. Veel deelnemers maken er een sport van een dergelijk 'knieschot' te voorkomen door op de peildatum op vrijdag net onder de miljoen te blijven.

Winnen of verliezen is belangrijk - vooral voor vrienden en collega's die het in zogenoemde minileagues tegen elkaar opnemen - maar het succes van de formule is vooral gebaseerd op leedvermaak. De slebs worden letterlijk van minuut tot minuut op meedogenloze wijze langs de meetlat gelegd. Wie even uit beeld is, ziet de koers in elkaar zakken. Wie weer in beeld is, ziet de koers exploderen.

De Britse koninklijke familie staat bijna voltallig op de beurs genoteerd, maar Tony Blair niet, zodat van geen koers bekend is. Inmiddels is het aantal genoteerde sterren opgelopen tot ruim driehonderd. De meesten noteren ergens tussen de een en drie pond. Maar er zijn echte blue chips als Nicole Kidman, Kylie Minogue, Madonna, Jennifer Lopez en uiteraard het echtpaar David Beckham en Posh Spice. Beckham is bijna altijd het duurste aandeel - nu 183,87 pond - hoewel de stervoetballer nu even voorbijgestreefd is door Arnold Schwarzenegger: 496,21 pond. Maar nu de verkiezingen voor het gouverneurschap van Californië op de lange baan zijn geschoven, roept iedereen: sell, sell, sell.

Meer over