Brinkman uit delegatie gezet op Aruba

De Nederlandse parlementariërs hebben PVV-delegatielid Hero Brinkman vrijdagochtend vlak voor het einde van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba uit de delegatie gezet.

De aanwezigheid van Brinkman was met nog maar een paar uur te gaan voor het einde van het overleg niet meer in stand te houden, zei PvdA-delegatielid John Leerdam. ‘Brinkman vroeg het woord toen we de Slotverklaring bespraken en begon tot onze verbazing een tirade af te steken tegen de Arubaanse delegatie en Arubaanse bewindslieden. Daarmee schoffeerde hij ook indirect de Nederlandse delegatie.’

Labbekakkerigheid
Brinkman is tevens verzocht het gebouw van het Arubaanse parlement te verlaten. Wilders vindt het ongelooflijk dat de Nederlandse commissie zo met een van haar leden omgaat. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een solidariteit van nul komma nul. Het getuigt van echte labbekakkerigheid’, zei hij.

Volgens het Arubaanse delegatielid van de partij RED, Rudy Lampe, heeft Brinkman de Arubaanse delegatie beledigd door te zeggen dat deze parlementariërs zich laten misbruiken door de Arubaanse minister van Justitie ‘en leugenaar’ Rudy Croes.

‘Wij hebben Brinkman direct gevraagd om excuses aan te bieden, maar dat heeft hij geweigerd’, zei de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD). ‘We hebben eerst zijn recht op vrijheid van meningsuiting gerespecteerd. Er zit echter een grens aan beledigingen. Het lijkt deze week steeds om Brinkman te gaan, terwijl hij via een omweg in de delegatie is gekomen.’

Croes
Volgens Brinkman is de situatie veroorzaakt door minister van Justitie Rudy Croes. Hij deed uitspraken over de Holloway-zaak, ‘als een van de minst betrouwbare ministers van het Arubaanse kabinet’. ‘Bij de opening van het overleg was er veel bombarie over mijn aanwezigheid, en vervolgens wordt de delegatie geschoffeerd doordat de Arubaanse ministers wegblijven. De Arubaanse premier Nelson Oduber zei tegen ons zelfs dat hij Croes niet in de hand heeft.’

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kon vrijdag nog niet reageren op de jongste ontwikkelingen. Ze wil eerst van Van Beek horen wat er precies is gebeurd.

Parlementariërs van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba komen elk half jaar samen in het POK. Wilders vindt dat dit overlegorgaan direct moet worden opgeheven. Delegatieleider Van Beek kan wat hem betreft beter op Aruba blijven, omdat hij volgens Wilders tactieken hanteert die op dat eiland thuishoren.

De chef protocol van Aruba, Eric Brete (rechts), dreigde begin dit jaar PVV-Kamerlid Hero Brinkman in elkaar te slaan. 'Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan', zei Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad. (ANP) Beeld
De chef protocol van Aruba, Eric Brete (rechts), dreigde begin dit jaar PVV-Kamerlid Hero Brinkman in elkaar te slaan. 'Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan', zei Brete voor het gebouw van het Bestuurskantoor in Oranjestad. (ANP)
Meer over