Brinkhorst verlaagt vergoeding telefoontap

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil telefoon- en internetverkeer goedkoper kunnen afluisteren. Hij heeft de vergoedingen die de telefoon- en internetaanbieders daarvoor krijgen drastisch verlaagd....

Door Michael Persson en Jeroen Trommelen

De minister heeft zich daarbij volgens de toezichthouder voor overheidstarieven Actal echter niet aan de procedures gehouden. De sterke verlaging van de aftapvergoeding valt samen met het plan van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken het telefoon-, e-mail- en internetverkeer van alle burgers te gaan registreren. Vandaag is daarover overleg in de Tweede Kamer, donderdag in Brussel. Op 1 juni moet de maatregel van kracht worden.

De haast van Economische Zaken bij het verlagen van de aftaptarieven heeft daarmee niets te maken, zegt een woordvoerster. ‘Er was een afspraak met vijf andere ministers om de tariefsverlaging op 1 april door te voeren, daar heeft de minister zich aan gehouden.’ Sinds 1 april bedraagt de standaardvergoeding voor een tap 13,13 euro. Voorheen declareerden internetproviders tussen 700 en 1400 euro. De bedrijven zijn verplicht met justitie mee te werken.

De providers stellen dat de nieuwe vergoeding in de verste verte niet kostendekkend is, omdat er speciaal personeel en speciale ruimtes nodig zijn voor het vastleggen van de gegevens. De investeringen in aftapapparatuur krijgen de bedrijven sowieso niet vergoed.

Voorzitter Robin Linschoten van tarieventoezichthouder Actal zegt dat minister Brinkhorst de tariefsverlaging zonder overleg heeft doorgevoerd.

Volgens afspraak wordt zijn adviescollege eerst om raad gevraagd. De Actal adviseerde negatief, omdat de verlaging van de vergoeding in de ogen van Actal onvoldoende was onderbouwd.

Linschoten eist nu dat Economische Zaken de procedure opnieuw doorloopt. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie zal de regeling ‘in principe’ niet meer veranderen.

De bewaarplicht voor alle verkeersgegevens, die vandaag in de Tweede Kamer ter sprake komt, zal de providers nog hogere kosten opleveren, verwacht hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens het plan moet al het bel-, e-mail-, en surfgedrag worden geregistreerd.

Technisch directeur Simon Hania van xs4all verwacht dat internetproviders de kosten uiteindelijk moeten afwentelen op hun abonnees.

Meer over