Brille beloond

Zondagavond werden de Theaterprijzen 2013 uitgereikt in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Naast goud voor acteurs Pierre Bokma en Halina Reijn, kreeg De Verleiders de Publieksprijs. 'We hadden dit verwacht.'

DOOR HEIN JANSSEN

Pierre Bokma die het woord richtte tot zijn drie aanwezige kinderen en Halina Reijn die haar overleden vader aanriep. Dankwoorden van acteurs in Nederland zijn vaak persoonlijk gekleurd. Dat bleek ook weer tijdens de uitreiking van de toneelprijzen Louis en Theo d'Or zondagavond in de Stadsschouwburg Amsterdam, tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Bokma werd daar gelauwerd vanwege zijn hoofdrol in het vastgoedfraude-drama De Verleiders, Reijn voor de titelrol in Nora van Henrik Ibsen.

In zijn dankwoord liet Bokma weten dat ook zijn drie kinderen aan het toneel willen. 'Je moet weten of je het écht wilt en je moet voortdurend je fantasie prikkelen. En dat in een land dat geregeerd wordt door mensen die bang zijn voor fantasie', zei de acteur tegen zijn glunderende kroost.

Halina Reijn, ravissant gekleed in een lange, blauwe avondjurk met diep decolleté omlaag en een bijna nog diepere split omhoog (waar die twee samenkomen, daar moet zo ongeveer de hemel zijn) dankte haar toneelvaders Ivo van Hove en Jan Versweyveld van Toneelgroep Amsterdam, haar collega's en regisseur Thibaud Delpeut. 'Mijn vader was ook kunstenaar en ik weet dat hij juist in deze voor ons moeilijke tijden trots op me zal zijn', zei de zichtbaar maar beheerst aangedane actrice.

Het Theatergala werd op droogkomische wijze gepresenteerd door actrice Raymonde de Kuyper, die gezien de benarde positie waarin veel toneelspelers zich in deze tijden van bezuinigingen bevinden, op grappige wijze naar een baantje hengelde. Vooral de rol van koningin Wilhelmina in de musical Soldaat van Oranje leek haar wel wat.

Het Gala was verder opvallend sober van aard. De organisatoren (Vereniging van Concertgebouw- en Schouwburgdirecties en het Bureau Promotie Podiumkunsten) kampen met teruglopende inkomsten. Zelfs de genodigden moesten voor hun kaartje betalen. Het orkest bestond uit één muzikant (de charmante Vlaming Mattias Van De Vijver), die afwisselend een trommel en een trompet bespeelde. Dat deed hij overigens mooi, zeker toen op de sonore klanken van zijn trompet de theaterdoden van het afgelopen seizoen werden herdacht, onder wie Will van Kralingen, Kitty Janssen, Leonoor Pauw, Sylvia Kristel en Jeroen Willems.

George van Houts nam namens het team van De Verleiders de Toneel Publieksprijs in ontvangst, de enige prijs die niet door een jury maar door het publiek wordt toegekend. Ook hij keek omhoog, naar zijn eerder dit jaar overleden vrouw Leonoor Pauw. Producente Inge Bos en haar setje dolgelukkige verleiders hadden kennelijk al op de prijs gerekend. Van Houts: 'Het klinkt als een cliché , maar we hadden dit verwacht. En het is dan ook terecht!'

'Theater gaat over het onmeetbare', zei Boukje Schweigman die met haar voorstelling Spiegel de mimeprijs won. Colombina-winnares Astrid van Eck riep iedereen op 'toch vooral lief voor elkaar te zijn'. Stefan de Walle (winnaar Arlecchino) prees De Toneelschuur in Haarlem, waar de voorstelling Speeldrift kon worden gemaakt met de jonge regisseur Casper Vandeputte.

undefined

Meer over